A legenda szerint a főnix madár milyest a fészke elkészül elégeti magát a saját fészkével együtt, de újraéled! Éppen ezért az újjászületésnek is a jelképe. Nem gondolnám, hogy a HHO téma eltűnt volna véglegesen, sőt, szerintem még csak most kezdődik majd a forradalma. Miért is gondolom? A magyarázat rém egyszerű. A válság gondolkodásra is készteti az embereket, kivéve persze azokat, akiknek nincs mivel! Ennek okait nem a születési rendellenességben keresem, hanem abban, hogy még mindig nem látják egyesek a fától az erdőt. Ezt az átmeneti vakságot pedig általában az okozza, hogy nem érinti őket sem a gazdasági válság, sem pedig az embertársaik iránti megértés, vagy szeretet, hogy nagy szavakat használjak. Ők a taposi, törtető kategória képviselői. Ők akkor is lehúzzák rólad az X-edik bőrt, ha a húsod marad már csak a helyén! Az emóciós képesség teljes hiányával bírnak. Olyan, mintha szándékosan tevékenykednének a szent ügy érdekében, persze a háttérben nem ez van, hanem a rablás, a taposás, az átverés. Természetesen a HHO dolgokra gondolok és nem akarok eltérni a témától. De ki is ennek az oka? Hát mi magunk. Nem kell ujjal mutogatni másokra, csak kell egy tükör és bele kell nézni! Ott lapulnak a tettesek! Éppen ezért most nagy szükség van a megújulásra, az újjászületésre.

De lehet e a szemellenzős látásmód ellen védekezni és hogyan? Lehet. A módszer kétféle is lehet.

Az egyik, melyet ilyenkor legtöbben követnek, hogy vesznek egy fekete kendőt és letakarját a tükröt, mint egyes helyeken, ahol halott van a háznál. Ez a könnyebbik megoldás, hiszen amit nem látok, az nem is fáj! Ám vannak olyanok is, akik fogják a rongyot és még a port is letörlik ilyenkor a tükörről, hogy minél tisztább képet adjon vissza arról, aki beletekint! Ez lenne a cél!

Meg kellene néznünk, hogy mit értünk el eddig, mik az eredmények, ám megint itt egy "de". Mert bizony meg kellene osztani az eredményeket másokkal is és nem csak megelégedni azzal, hogy nekem működik és használom. Sajna nem sokan vannak így, mármint a megosztással. Tisztelet a kivételnek, ők azok, akikre általában számítani lehet. Sokan azt mondják, hogy azért nem publikálnak, mert lenyúlják az eredményeiket, sokan meg azért, mert lusták. A lustaság pedig a magyarság fő erénye! Ezt tudjuk. De a fő erények sora ezzel persze nem merül ki, a másik a sültgalamb effektus! Ha valaki nem tudja mi az, annak majd elmagyarázom egyszer, de gondolom nem szükséges. Mindezek tudatában bátorkodom feltámasztani a "HHO főnix madarát" a hamvaiból. Állítólag ugyan annyi ideig él, mint az elődje, sőt még a hamvakból egy tojást is készít! Az utóbbival nekem semmi gondom, menni fog! :) 

Akkor térjünk a tárgyra. Az elmúlt csendesnek mondott időszakban a saját anyagi lehetőségeim szerint valamicskét én is kísérleteztem. Nem sokat, csak keveset. Most ezeknek az eredményeit fogom megosztani Veletek, vagy Önökkel, kinek melyik tetszik jobban. Két dolgot vizsgáltam. Egyik az elektrolit volt, ez az egyszerűbb, mivel én csak összesen 3 löttyel kísérleteztem. Egyet azonnal ki is ejtettem a sorból, mert nekem nem jött be, ez pedig a szódabikarbóna vizes oldata. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem használható, mert mellette szól az ártalmatlansága, ha kiömlik nem marja szét a kezed és így tovább, szóval sokminden szól mellette. Ennek ellenére én a megtermelt durranógáz mennyiségét és a ráfordított elektromos teljesítménytvoltam kénytelen elsődleges szempontnak tekinteni.

Tahát maradtak ketten a levesben: NaOH és KOH vizes oldata. A két harcos, aki megküzdött a kegyeimért. Mindketten nagyon hasonlóan teljesítettek, de rövidre fogva a dolgot nekem a NaOH oldat jobban tetszik. Sokkal kevésbbé volt hajlamos a habzásra, bár hozzá kell tenni, hogy nekem a habzás soha nem okozott gondot, mert a tesztek során is csak extrém rossz körülmények között sikerült kicsikarni intenzív habot a bontókból. Szándékosdan írom a többes számot, mert bontója és más egyebek is befolyásolják a dolgot. Mit is értek ez alatt? Csupán annyit, ha jó tömény elektrolitot kezdek használni egy szerencsétlen kialakítású bontóban, akkor bizony jelentkezik a habzás is de nem egyedül, hanem egyéb nemkívánatos jelenségekkel együtt. De ezek akár egy külön bejegyzést is igényelnének, tehát ezzel nem foglalkozom. Ha valaki utána akar járni, akkor sajna el kell végeznie egy hasonló kísérlet sorozatot, amire mindenkinek, aki teheti van lehetősége, csak idő és pénz kérdése. Mi az ami tetszett? Sokkal kevésbbé hajlamos a habképződésre, mint a KOH oldat. Az elektromos vezetőképessége egy hajszállal rosszabb ugyan a KOH oldatnál, természetesen ugyanolyan töménység mellett, de pl. PWM nélkül sokkal jobban lehet vele olyan töménységű eletrolitot készíteni, ami majd nem nyomja ki a biztosítékot egy fél óra múlva, ha van egyáltalán a rendszerben, vagy nem fűstöl  el tőle az autó generátora rosszabb esetben.

De mi is a lényeg? A legfontosabb minden esetben, bármely elektrolit változatot is használjuk a három közül, hogy a lehető leghígabb elektrolitot tegyük a rendszerbe. Ha valaki nem akar PWM-et használni, akkor ezt úgy kell érteni, hogy  az adott gáztermelés igényt kell összhangba hozni a bontásra fordított elektromos teljesítménnyel, de úgy, hogy a lehető legrosszabb körülmények között se károsodjon az autó generátora. Nem egyszerű feladat, de megoldható. "B" változatként, ami minden rendszerünkre érvényes, el kell fogadnunk, hogy csodák nincsenek ezen a téren. Nem tudjuk egyenlőre áthágni a fizika törvényszerűségeit, ezért a legjobb hatásfokra kell törekednünk és nem félremagyarázni a dolgokat.

A szemfényvesztés és az ígéretek nem termelnek több gázt!

Ellenben rendesen csökkentik a pénztárca súlyát!  Csak olyan helyről szabad bontót vásárolni, ahol meg is tudják mutatni, hogy mennyi gázt termel és milyen feszültség és áramfelvétel mellett. Avagy csináld magad módon,  sokszor sokkal tisztességesebb és sokkal jobban teljesítő bontókat lehet előállítani, mintha valami gagyi cuccot venne az ember - szokás szerint - horror áron. 

A legfontosabb alapvető dolog: biztosítani a bontóhoz mérten a legjobb hatásfokot. Az egyéb kialakításokról a továbbiakban lesz szó. 

Más, ami hatalmas félreértésekre ad okot. A PWM nem növeli a gáztermelést.

A kísérleteim második fázisában magával a bontóval foglalkoztam behatóan. Pontosítom a dolgot. Az aggasztott, hogy mi lehet az oka a merülős bontók - ide értve a csövest is jelen esetben - és a DRY-CELL rendszerűek közötti hatásfok különbségnek, s hogy ezt hogy lehet orvosolni. Ehhez tudni kell azt, hogy a felszabadult oxigén és hidrogén az elektrolitba zárt buborékok formájában jön létre. Ez persze természetes. Akkor nézzük meg, hogy miért is annyira szilárd az a buborék és mi teszi úgymond gyengébbé, vagyis mikor tud a megtermelt gáz könnyebben kiszabadulni a fogságából? Nyilván, ha vékonyabb a hártyája. Ez viszont egyenesági következtetést von maga után: híg szappanos léből a gyereknek sem sikerült a buborékfújóval elég nagy bubit fújni, ezért valami sűrűbbet kellett neki csinálni. Ugye? Mit is mondtam? A lehető leghígabb elektrolitot kell használni! Miért is? Hát elsősorban ezért, mert minél töményebb az oldat, annál nagyobbak és erősebbek lesznek a bubik. A hatásfok összefügg azzal, hogy mennyire hamar tud felszabadulni a gáz a buborékokból, vagyis mennyire zárják el a ki nem pukkant bubik az utat a lemezek elől, hogy friss elektrolithoz jussanak. 

A következtetés innentől fogva teljesen egyértelmű volt, biztosítani kell a szabad teret a buborékok kipukkanásához, de nem ám akár hol, hanem a bontón belül!

Ezt a megfelelő lemezforma és lemeztávolság fogja megoldani. Nosza rajta, elemezzük a dolgot. Vegyünk egy általában használatos bontót, töltsük fel elektrolittal és kapcsoljuk be. Figyeljük meg, hogy mi is történik. Az első pillanatban hirtelen elindul a gázfejlődés és még az alső csövön is visszamegy a buborék, mert a felső térben olyannyira torlódik, hogy túlnyomás alakul ki. Lenyomja az elektrolit szintjét, akár teljesen le is ürítheti hirtelen a bontót, főleg azokat a fajtákat, melyek inkább hasonlítanak egy daxli kutyára, mint egy elektrolizáló berendezésre. A leürült bontóban ilyenkor lecsökken az áram, minek hatására a megtermelt gáz is jócskán elapad, erre feltöltődik a gravitáció folytán a bontó elektrolittal, majd a jelenség kezdődik előről,. vagyis megint leürül, ..... stb. Ez a "pumpálás" jelensége. Ezt a kis méretű lemezekből összerakott, sok lemezes,  ráadásul  kevés semleges lemezzel készített bontók produkálják. A rossz lemezforma és a sűrű elektrolit csak növelik a bajt.

A lemezforma a védjegyemmel kétféle változatban .jpg

A képek természetesen nagyíthatóak, jobb egérgomb - kép megnyitása opció.

Megoldás: tervezzünk olyan lemezformát, ami biztosítja a jó feltételeket. A bontó ezek után nem sima kis DRY-CELL, hanem egy igazi "HIBRID" bontó lesz. Miért ez a neve? Egyszerű. Teljesíti a merülős bontó kritériumait és egyesíti azokat a szárazcellás bontó tulajdonságaival. Nem kellett nagy ész kitalálni ezek után, hogy hogy is nézzen ki. A fenti rajz megmutatja mindezt. A méretek pillanatnyilag nem is érdekesek, hanem inkább a forma. Felül nagy tér, ott ki tudnak szabadulni a buborékokból a gázok. 

Azért van ezzel kapcsolatban is még egy nagyon fontos dolog. Az elektrolit szintje nyugalmi, vagyis kikapcsolt állapotban NEM HALADHATJA MEG A KIVÁGÁS ALSÓ SZINTJÉT, vagyis legfeljebb a lemezek felső peremét érheti el. Ez nagyon fontos. Egyébként ez az elv biztosítja majd az egyesek szerint létrejövő "kóbor áramok" elleni védelmet és ami ennél is sokkal fontosabb, a téli üzemmódban nem kell bele holmi alkoholos adalék, amely amúgy is lepárolódik az elektrolitból. A lemezek alsó felében a lukacskák igen csak kis méretűek, hiszen azoknak nem az a feladata, hogy dőljön bele az elektrolit, hiszen itt a gáz a bontón belül szabadul fel, tehát az elektrolit utánpótlása közel annyi, amennyit elbontott az elektrolízis során. Ez annyit jelent, hogy olyan kicsire lehet venni a kiegyenlítő lukak méretét, ami elegendő ahhoz, hogy az elektrolit szintje minden cellában egyenlő legyen. Még az 1-4 mm átmérő is bőven elég, nincs szükség nagyobbra. Ez a bontó forma soha nem fog "pumpálni", meglehet itt is valamennyivel lejjebb megy az elektrolit szintje üzem közben, de ez szinte lényegtelen. Sokan mondják majd, hogy felesleges felül a nagy kivágás, de lelkük rajta. Ez nem egy utasítás, hogy így kell lennie, ezek csupán az én kísérleteimnek az eredményei. Lehet próbálkozni! Biztos vannak sokan, akik helybenhagyják a megállapításomat és sokan, akik cáfolják majd. Semmi gond. Nekem működik. Ha valakinek van jobb ötlete, akkor rukkoljon ki vele, itt a tér, itt a lehetőség!

Ez egy kis sematikus rajz, hogy jól lehessen látni a hatalmas teret a lemezek felett, ahol a gázok nyugodtan kiszabadulhatnak  a buborékokból!Az új lemezforma 13 lemezes ősszeállítás 2.jpg 

De egy kicsit azért visszautalnák a korábban nyilvánossá tett videóima is. Ha valaki figyemesen végignézte azokat, akkkor már eleve hasonló következtetésre kellett, hogy jusson, mint amit most összefoglalva megtettem. Volt olyan, amikor teszteltem híres, jól beváltnak mondott bontót, mellyel elárasztani igyekeznek a világot, volt olyan, amikor bebizonyítottam, hogy az alkohol nem éppen megbízható fagyásvédő szer. Korábban egy kis animációban megmutattam, hogyan kell elrendezni téli fagyokra egy bontót, vagyis már akkor is az elektrolit szintekkel variáltam, mert az volt a használható módszer. Azt is bemutattam, hogy a PWM mit csinál és hogyan, voltak jelalakok is, aki ért hozzá az láthatta is a lényeget. Ennek ellenére senki nem mondta, hogy nem jó, vagy tud jobbat! Igaz azt sem sokan, hogy ez a megoldás az egyetlen célravezető. A magam részéről úgy érzem mindent megteszek ahhoz, hogy minél többen bízzanak ebben a megoldásban és ne pocsékoljuk a FÖLD oly drága levegőjét, ne szennyezzük a környezetünket! 

Egy kis kitérő ezzel kapcsolatban. Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészségre! Én is. Magam is dohányoztam, de már vagy fél éve abba tudtam hagyni, minden fenyegetés, vagy segédeszköz nélkül. Igaz, annak idején sem fújtam a füstöt senki orra alá, de ez lényegtelen. Egy kicsit tovább megyek viszont. A villamos megállóban sem lehet rágyújtani, mert zavarhatja a mellettünk állókat. Tény, helyes, egyetértek vele 100%-ig.

Vegyük példának mondjuk Pesten a körutat. A villamos megáló általában egy keresztutca előtt van, nem mögött. Mi is történik? Megáll a villamos, majd jön, ha jön. de addig ott állok a megállóban és várok. Az autók hol vannak ilyenkor? Közvetlen mellettem, az úton és amikor piros a lámpa ők is állanak, vagyis csak a kaszni, de a motor az jár! Jön is a rengeteg kipufogógáz, egyenesen a pofámba! Ettől engem, ha nem dohányzom, vagy,  ha igen, akkor ki véd meg? Ez ellen miért nem tiltakozik senki? Egyetlen autónak a kipufogó füstje sokszorosa annak, mintha egyetlen cigarettát elszívtam volna, s a mellettem állónak állandóan a képébe fújtam volna a füstöt! Ja.... és sokan állnak a megállóban, jut belőle bőven mindenkinek!!! Nem marad ki senki. Sőt messzebb megyek, nem kell, hogy dohányozzon valaki óvoda, bölcsöde, vagy bármely intézmény mellett, mert apu, vagy anyu autóval hozza a gyereket és többet szennyez a levegőn egyetlen megállással, mintha egy sereg dohányos füstölne ott. 

A fenti aprónak tűnő anomália soha nem lesz feloldva! Éppen ezért mondom, hogy mindegy, hogy kinek tetszik, vagy kinek nem, de a HHO használata egy gépjárműben akkor is hatásos, ha "csak" a károsanyag kibocsájtást csökkenti!

Nos, ez az összefüggés a HHO használata és a "főnixmadár" újraéledése között. Nagyon jó lenne, ha mindenki igyekezne továbbiakban is óvni, védeni és tenni azért, hogy minél tisztább levegőt szívhassunk be, hiszen ha jól sejtem ez éltet bennünket! A megevett zsíroskenyér, vagy fehérpecsenye - mindenki válassza ki a megfelelőt - csak adalék! Tiszta levegő nélkül, s ez tényleg nem csak szlogen, nincs minőségi élet sem! 

Ez persze nem annyit jelent, hogy mindenki dobja el az autóját és üljön szekérre, bár ez is egy lehetőség, hanem azt, hogy amit a gyárak hatalmas erőfeszítéssel sem tudnak megoldani, az egy pár tízezer forintos ráfordítással bármennyire is hihetetlen mindenki meg tudná tenni! Szívesen segítek mindenkinek ebben, csak kérdezni kell, mindent meg lehet oldani, csak akarni kell! 

A hosszúra sikeredett mondókámnak a végére értem. Csak kívánni tudom, hogy segítsen mindenki abban, hogy a HHO főnix madara újraéledhessen!

Üdvözlettel: patkolttojas

A bejegyzés trackback címe:

https://hidrogen.blog.hu/api/trackback/id/tr905232627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HHOnda 2013.04.20. 21:14:52

Üdvözlet mindenkinek.
Külön üdvözlöm Patkolttojást akit előző levelemben kerestem.
Örülök hogy újra szárnyal a főnix madár.
Lenne egy kérdésem. Két éve használt száraz cellával kapcsolatban. A gáztermelés nem változott, viszont a fogyasztás csökkenés gyakorlatilag eltűnt. Lehet-e még valami amit nem veszek észre vagy a benzin egyre vacakabb. Egyébként azóta veszek észre különbséget a kutak között mióta a HHO-t használom.
Üdv.: HHOnda.

patkolttojas 2013.04.20. 23:47:27

Szia HHOnda!

A kérdésed jó, a válasz meg nem biztos, hogy kielégítő lesz.

Én a következőt tenném:
megejtenék egy tisztítást a bontón, és lecserélném az elektrolitot a bejegyzésemben említett módon. Ellenőrizném az előgyújtást a motoron, a lambda szondát, feltéve, ha van, a hőszenzort, ami szintén visszacsatolást ad az ECU-nak, már ha komputeres a baba. Ha véletlen EGR szeleped is van és indítási nehézséged adódna, akkor az beállt a nyitott állapotban, érdemes megnézni azt is. Azután kivenném a gyertyákat egy kis vizslatásra, sőt a legjobb ellenőrzősi mód a HHO működésére a kipufogócső legvégének vizsgálata. Ha megnézed az erről szóló videómat, akkor megérted miért. A gyertyák nem lehetnek sem olajosak, sem kormosak, a kerámia sem, még az elektróda melletti üregben sem. Szép őzbarna lehet csak. Ha mindezek rendben vannak, akkor kell majd továbbgondolni a dolgot, de szerintem szinte biztos, hogy megoldódik a problémád, ha ezek közül valamelyik hiba jelentkezne és azt ki is javítanád.
A benzin minősége biztos, hogy nem javult az elmúlt években, ezt aláírom. Ami viszont nekem furcsa, hogy a bontódnak a paraméterei nem változtak ennyi idő alatt. Persze, ha van PWM a rendszerben, akkor nem is veszed észre, hogy javul esetleg a helyzet, hiszen adott esetben a CCPWM az áramot tartja konstans értéken.

Csak zárójeles kérdés, hogy használsz e külön buborékoltatót a bontó után? Remélem igen! Ha nem, akkor sajna nagyon sok dolog károsodhat adott esetben a motorban, ami bizony sem a fogyasztásnak, sem más dolgoknak nem használ.
Remélem megírod, ha lesz valami eredménye a nagy kutakodásnak, hátha másnál is van hasonló jelenség.

Üdvözlettel: patkolttojas

HHOnda 2013.04.22. 22:29:08

Szia Patkolttojás.
Köszönöm a gyors válaszodat.
Csak röviden írok szerintem így jobban értelmezhető lesz a tapasztalatom ill. amiben még a segítségedet kérném.
A tisztítás kimosás valamivel vagy, szétszedett állapotban kell elvégezni?
Az előgyújtás rendben a többi nem érint mivel ez egy sima karbis motor katalizátor nélkül.
A gyertyák inkább galamb szürkék de ezek a HHO beépítése előtt is olyanok voltak (Svájcból ahonnan a kocsi be lett hozva állítólag az akkori zöldkártyás előírások ezt a szegényebb keveréket írták elő.) Akkor a 6.4l éves átlagfogyasztás is egy jó érték egy ilyen 1500 motortól amit a HHO-nak köszönhetően 5.2l átlagra sikerült csökkenteni. (ez a csökkenés tűnt most el) Ha viszont kikapcsolnám a rendszert még talán a régi értéktől is több lenne. (pl. véletlen elfelejtem bekapcsolni indulás után, hamar érezni hogy már a motor követeli a "pót üzemanyagot"
A PWM miatt valószínű hogy nem érzékelem a változást ahogyan írtad is.
A mért értékek (A/V gáz mennyiség nem változtak) legalább is a mostani mérések alapján. A cella hőmérséklete 40 C fölé nem ment soha (télen mindig rá csavartam a PWM et hogy hamarabb elérje az optimális hőfokot majd onnan vissza a szokásos beállításra).
Buborékoltatót használok (a beépítéskor próbaképpen kihagytam, valamivel több gáz termelődött egységnyi idő alatt).
A buborékoltató és az onnan visszaszívást gátló szelep együtt, véleményem szerint már jelentősen csökkenti a cella gázhozamát, az én rendszeremben mindenképp.
Üdv.: HHOnda

patkolttojas 2013.04.23. 14:02:34

Szia HHOnda!

Akkor kezdjük. A tisztítás.

A bontót szerintem csak akkor kellene tisztítani drasztikusan, ha sárgás-barna az elektrolit. Bár hozzá kell tennem, hogy a megfelelő lemezminőség esetén ez nem fordul elő. Korábban és is azt hittem, hogy a barnulásnak van egyéb oka is, de nincs. Mára legalább is bennem teljesen letisztult a dolog, egyértelműen a lemez nem megfelelő minősége okozza. Az elektrolízis kioldja a vasat, az oxigén hatására azonnal oxidálódik és a vasoxid az barna. Ha barnul az elektrolitod, akkor szerintem a drasztikusabb karbantartásnak kell következni - szétszed, lecsiszol, összerak - változat, de nem lesz tartós az eredmény. Ilyenkor már el kell gondolkodni a tömítések cseréjén is, ha szükséges persze.
A szolídabb esetben elméletileg citromsav, vagy sósav a hatásos, bár én még soha nem alkalmaztam egyiket sem, mert nem volt rá szükség. Sokféle lemezzel kísérleteztem ugyanis, de ami nem megfelelő minőségű, azon a barnulás pár perc, vagy óra alatt jelentkezik, vagyis nincs értelme.

Ám van egy eset, amikor feltétlen szükséges a teljes karbantartás, ez pedig (most sokan kezdenek anyázni és a rokonaimat emlegetni) az alkoholos elektrolit miatti jelenség. Sőt tovább megyek, az elektrolitba töltött fagyálló még rosszabb esetet idéz elő, képes szinte teljesen megakadályozni az elektronáramlást a bontóban.

Nem tudom milyen a te kütyüd, télen mivel használtad, ezért nem tudok erről többet mondani.

Én változatlanul azt tanácsolom, hogy mielőtt bármit is teszel a szent ügy érdekében, ellenőrizd a gáztermelést olyan módon, ahogy említettem. Remélhetőleg emlékszel még az egykori gáztermelésre, azzal kell összevetni a mostanit. Itt sajnos nem lehet hagyatkozni a PWM által beállított áramra, itt mérni kell, ugyanis előfordult velem is, hogy annyira leromlott a tesztelt bontó hatásfoka, hogy az MMW érték lement 2 körüli értékre, vagyis áramot vett fel, de gáz az kevés termelődött.

A következő dolog.

"A buborékoltató és az onnan visszaszívást gátló szelep együtt, véleményem szerint már jelentősen csökkenti a cella gázhozamát, az én rendszeremben mindenképp."
Ezzel sajna nem értek egyet, de ez a magánvéleményem. A termelt gáz mennyisége szerintem (sufnitunnig módszerekkel) mérhetően nem függ attól a nyomásváltozástól, melyet a buborékotató okoz. Az persze más kérdés, hogy mikor jelenik meg az első buborék (nem a hozamméréskor a palack alján, hanem a bubiban a búvárcsövön bekapcsolás után az első), mert ugye először le kell győznie a vízoszlop nyomását, anélkül meg nem. Ugyan ez történik a visszacsapó szeleppel is, előbb el kell érnie a nyitási nyomást, csak utána nyit ki. Ha úgy mérnéd, hogy a gáz folyamatosan termelődik és csupán a mérőeszközbe való bejutást késlelteted arra az időpontra, amikor már folyamatosan jön a gáz, akkor meglátod, hogy nem fogja vissza a gáztermelést a bubi sem. Egyébként milyen módszerrel méred?

Nos, ezek a hirtelen felindulásból eszembe jutott dolgok. Gondolom ismételtem is magam párszor, de majd kihagyod ami nem érdekes!

Üdvözlettel: patkolttojas

P.s.: eredmények?

HHOnda 2013.04.25. 22:25:34

Szia Patkolttojás!
A lemezeim sajnos nem tudom milyen minőségűek de, ahogy írod az már hamarabb jelentkezhet ha nem bírná 2% KHO-t. Tény hogy a télen volt barnulás és habosodás is, valószínű valahogy bele került a rendszerbe a denaturált szesz amit a buborékoltatóba tettem (a szintet úgy állítottam be a kiegyenlítőben hogy a cellákat ne lepje el az elektrolit így gond nélkül indult a legnagyobb hidegben is. Ezt Te írtad vagy mutattad be ha jól emlékszem. A mérést az általad bemutatott "palackos" módszerrel mértem a kezdetekkor és most is, szinte elhanyagolható a különbség (azért kérdeztem hogy mi lehet még ami miatt nincs meg a fogyasztás csökkenés ill. továbbra is azt állítom hogy a közvetlen cellától levett gázhozam magasabb főleg ha ehhez még vákuum is társul mint pl. egy motor szívó hatása).
Az MMW érték 8A körüli áramfelvételnél a legmagasabb ez lehetséges vagy esetleg nem jól mérek valamit?
Eredmények hamarosan lesznek.
Ha lesz időm a tanácsaid alapján azokat a pontokat végig járni amik okozhatták a problémát. Két hét múlva műszaki a kocsin a HHO maradhat már kérdeztem, az utólagos ledes nappali menetfény felszereléséről viszont lebeszéltek még nincs kiforrva ez a dolog (mint valamikor a pótféklámpa vagy a ködlámpa felszerelése) pedig ezzel is lehetne fogyasztás csökkenést és káros anyag kibocsájtást mérsékelni és még jobban is betölti a funkcióját.Szerintem ha az USA tagállamai közé csatlakoztunk volna akkor is maradt volna a hülyeség de hagyjuk.
Köszi a gyors válaszokat.
Üdv.: HHOnda

Mazuka 2013.05.05. 14:54:23

Hello mindenki!
Patkolttojás!
Üdvözlet mély tisztelet az univerzum urának!-A Hidrogén atomnak.
Tökéletesen leírtál mindent hihetetlen hogy az embereknek mintha egy rugóra járna az agyuk ,még ha nem is tudják mit csinálnak.Én már évek óta NAOH használok,nekem is ez jött be!...A generátor amit pár éve építettem szinte teljesen a te elképzelésed,csak nincs akkora tágulási tere,persze szerintem az teljesítmény függő is!Én két generátort használok a kocsiba egy télit,és egy nyárit.Pont úgy cserélgetem mint a gumikat!
Az egyik függőleges elrendezésű (a generátor felett van az elektrolit tartály)Ez a nyári!És a másik a vízszintes elrendezésű TÉLIre!
Van egy kísérletem folyamatban-kaptam frankó rossz minőségű lemezeket teljesen lerozsdál a víz tőlük.Mivel hasztalan generátor így ényim lett.Egyszer kisérleteim során vettem észre ugyanazon típusú lemezekből készült generátornál hogy más elektrolitnál másként korrodál!Most megpróbálom megint előidézni ezt ha jól emlékszem különböző elektrolit vegyületet használtam és az egyik generátor barna vizű lett folyamatosan a másik nem .Persze régen volt és nehéz visszaemlékezni mit csináltam.De ahogy te is írtad " A főnix madár újraéled"
Talán megmenthető lesz sok száz gagyi generátor!
Üdv Néktek!
www.youtube.com/user/Arnoldmazurek

patkolttojas 2013.05.05. 19:20:23

Szia Mazuka!

Akkor röviden. Az elektrolit nyilván befolyásolja valamennyire azt, hogy mennyire barnul, vagy szürkül, esetleg zöldül el az elektrolit. Ami amolyan barnás az nyilván valami vasoxid féle, de lehet még más színű is, pl. amikor zöldes, az meg a króm kioldódása miatt van. Egyebekben a méréseim szerint ez a barnulás egyáltalán nem befolyásolja egy darabig a gáztermelést.
Viszont, ha lenne pénzem, akkor már biztosd kipróbáltam volna egy negyedik féle elektrolitot is. Ez pedig a "Glauber só", ami egyébként hashajtó, más néven "Nátrium szulfát" a képlete pedig "Na2SO4". Érdekessége, hogy ionos vezetésre képes, jó vezeti a "villanyt" :) de ennek ellenére teljesen semleges a kémhatása, vagyis Ph:7. Ezt akár meg is lehet inni, mármint a vizes oldatát, kiömölhet, nem mar ki semmit, szóval ártalmatlan. Azért egy-két dologra kellene vigyázni ezzel kapcsolatban is. A víz, amiben feloldod nem lehet sem sós, sem lúgos. Lehet persze, csak akkor kicsapódik belőle holmi vízben oldhatalan por keletkezik, de ezt észre fogod venni.
A másik dolog a gagyi bontóknál az állandó szivárgás problémája. A lemezek között, a csatlakozásoknál, szóval mindenhol. Lehet persze ezen is segíteni. A tömítéseket, ha kell ki lehet cserélni szilikon gumira, az majd nem ereszt. A csatlakozókat meg be kell ragasztani FBS-el, vagy más ilyesmivel, vagyis ha menetes a fitting, akkor a menetet is be kell kenni vele és úgy betekerni.

Hirtelen ez jutott eszembe, mert a lemezformán legtöbbször nem lehet változtatni víz, vagy lézervágó hiányában, de ha van kéznél éppen, akkor azon is lehetne módosítani egy cseppet, hogy jobb legyen.

További jó buborékolást!

Üdvözlettel: patkolttojas.

donqiote 2013.05.06. 09:09:02

Szevasz patkolttojás!
Bár nem nekem írtad,de azért kösz'az ajánlatot.Pont ezen törtem a fejemet már jó régen,hogy melyen anyag növeli a vezetőképességet,ami nem mar szét mindent.Pár nap múlva be is szerzem a hashajtót(másik neve keserűsó)és tesztelem vele a bontót.Az eredményekről természetesen beszámolok.

patkolttojas 2013.05.06. 23:00:05

Szia donqiote!

Remélem bejön a dolog és a bontóra is megflelően hat majd, és lesz tőle rendesen "gázmenése"! :)

patkolttojas

Mazuka 2013.05.06. 23:15:04

@patkolttojas:
Szia!
Nos a helyzet az hogy mindig csak fél infót adok amiben biztos nem vagyok!Most kezdem a második tesztet igazolásként!
(kÍsérlet)Egy lemez tipusnál úgy néz ki sikerűlt teljes mértékbe "formázni" a lemezt(KO33).2 hónapja tiszta a víz,napi használatban, a kocsiba szereltem.Ez egy régi generátorom volt,ami jól teljesített de állandóan bebarnult meg lerakódott minden a lemezekre .A kezelést nem részletezem mert még több generátornál el akarom végezni hogy biztos hogy ez a menete.Ez elég hosszú idő volt de úgy látszik megéri!Továbbra se ígérek semmit,de azt nagyon .Ha a többi teszt is sikerül Közölni fogom 100% .Úgy mértem hogy a generátor hatásfokát is javítja .
Erről egyenlőre ennyit!
Mint korábban írtam vegyületeket használtam így már elég nehéz pontosan rekonstruálni a kísérletet.Főleg hogy nem is erre számítva jegyzetek se készültek.A jobb elektrolit elérése volt a cél.Gondoltam erre a célra jó lesz ez a kis generátor.Hát jó lett!
Továbbá az említett Nátrium szulfát is képbe került ,de tiszta használatán ..?- átsiklottam rajta mert az volt bennem hogy esetleg az elektrolízis folyamán kén-hidrogén fejlődik és az már nem lenne jó.De ez egyáltalán nem biztos!!!Utána kell járni!!! nem foglalkoztam vele azóta se de lehet hogy egy próbát meg ér !Na a következő alany a (KO36)os lemeztípus lesz mert ezek mérete és alakja pont jó lenne,egy új generátorhoz!
Mindig van új a nap alatt! Minden jót!
HHo Project

patkolttojas 2013.05.07. 07:22:52

Szia Mazuka!

Szeretném eloszlatni az aggodalmadat:

"A nagyon negatív standardpotenciálú fémek (Na, K...) nem fognak a katódon kiválni, ugyanis kedvezőbb energia szempontjából, hogyha a vízmolekulák redukálódnak a katódon elektronfelvétellel: 2H2O + 2e- = H2 + 2OH- "

Eddig stimmel, kiválik rajta a hidrogén, ugye?

"Az anódon is az a folyamat megy végbe amely kedvezőbb energia szempontjából, éppen ezért a szabályos szerkezetű, stabil összetett ionok (SO4 2-, NO3 - stb...) helyett a víz molekulák oxidálódnak e- leadással:

H2O = 1/2 O2 + 2 H+ + 2e- "

A tapasztalatok szerint itt pedig az oxigén válik ki. Ez ugye annyit jelent, hogy mindkét elektródán a vízbontás művelete zajlik. Szó sincs kénvegyületekről.

Az igazsághoz persze egy apró megjegyzés is tartozik:

"Mindezek csak akkor ha az elektródák a reakciók szempontjából indifferensek."

A fenti idézeteket egy nálamnál sokkal okosabb és vegyészetben igen csak jártas emberke írta. Ezért, ha tévedés lenne a dologban, ami ez esetben kizárt, akkor nem csak a fizika, hanem a kémia és elektrokémia is felborulni látszik a HHO, vagyis durranógáz fejlesztése során. Csak megnyugtatás képen jelzem a szkeptikusoknak, hogy egyenlőre ez a veszély még nem áll fenn, annak ellenére, hogy sokan reménykednek benne!

Ez ugye annyit jelent, hogy az elektródák nem lehetnek pl. rézből, vagy alumíniumból, stb., viszont jó lenne a grafit elektróda.

Kapcsolódva ehhez, az első kísérletem a HHO fejlesztéssel góliát elemekből kibányászott szénrudakkal kezdődött és nem a dróttal. Azért maradt abba, mert nehéz volt rögzíteni a rudakat s egyben elektromosan is csatlakozni hozzájuk. Erről csak annyit, hogy merő véletlenségből összeért egy pillanatra két szénrúd, utána még a fülemen is szénrudak lógtak, pedig a befőtts üveg, a fél literes változat, még be sem volt csukva, csupán a pillanatnyi felső részben keletkezett durranógáz robban be. Az üvegből eltűnt az elektrolit, de hál' Istennek egyben maradt. Én vagy öt percig nem hallottam semmit, a szénrudak darabjait a legkülönbözőbb helyeken találtam meg. Ez volt a tanulópénz. Bevallom a mai napig sem adtam fel, sőt terveztem kis kompakt cellákat, amelyekben sok szénrudacska van, logokus elrendezésben, vagyis egymástól egyforma távolságokra. Ebből kell sokat csinálni, sorbakötni és már mehet is a bontás.

További jó kísérletezést kívánok és várom a fejleményeket.

Üdvözlettel: patkolttojas

donqiote 2013.05.07. 09:29:44

@patkolttojas: Igen hasznos és érdekes új információkat írsz.A szén elektródákkal van egy kis aggályom;a hatékony vízbontáshoz a nagy elektróda felület elengedhetetlen.A szén rudak felülete csak a rudak méretével növelhető,így a bontó tömege igen nagy lenne.Ugyan ez az egyetlen probléma a csöves bontókkal is a lemezessel szemben.Talán,ha szén rúd-szén cső variációt lehetne csinálni érdemes lenne egy tesztet megejteni.Viszont a grafit igen gyenge mechanikailag, így megmunkálása igen körülményes lenne,a vékony méretek miatt a szilárdsága sem biztos,hogy megfelelne a járművekben fellépő jelentős igénybevételnek,amik az út viszonyokból adódnak.

patkolttojas 2013.05.07. 12:28:03

Szia donqiote!

Én nem a felület miatt nem aggódnék, ugyanis gyártanak olyan grafit lapot, ami hejlékony, jól vezeti a villanyt, vékony, stb. Az ára X természetesen. Inkább az lenne a gond, hogy a távolságtartás legyen megoldva a elektródák között, de ez egy semleges műanyag távtartóval megoldható lenne. Az ára persz X. Lehet, hogy nem is érdemes vele foglalkozni, mert többe kerülne a leves, mint a hús!

Persze a szénrudas megoldás sem esik ki a pixisből, mert bármwennyire is hihetetlen hatalmas felületet lehet összerakni kis helyen is. A góliát elem egyetlen szénrúdjának a felölete 13,8 cm2. Mondjuk egy 4x4x6 centis kockában elfér 16 szénrúd és a hasznos felőlete ennek az 1 kockának (1 cella!) eleve 208 cm2 lehet. Arról nem is beszélve, hogy súlyban igen csekély, hiszen a szénrúd igen csak könnyű anyag. Elgondolkodtató dolog. Mondjam azt, hogy a használt elemek újrahasznosítása? Vagy mondjam azt, hogy szémrudat lehet venni doszt, amilyet csak akarsz? Műgyanta mondjuk, vagy szilikon a rögzítéshez megfelelő lenne, elektromosan jól csalakoztatható, nem kooordeál, még mit mondjak? Csak csinálni kell!

Tessék egy kicsit számolni! Egy ilyen kis szánrudas bontó, ami állna mondjuk 6 egységből, annak az össz felülete, mely a bontásban résztvesz kb. 1248 cm2 lenne. Fogadok, hogy megközelíti a kis gagyi 7 lemezes 10 centi átmérőjű lemezekkel felépített és ráadásul meég ebből is jócskán hiányzó felülettel csökkentett bontók felületét.

Röviden ennyit gondolatébresztőnek!

Jó reggelt Magyarország!

Üdvözlettel: patkolttojas

Mazuka 2013.05.07. 22:37:09

Szia! patkolttojas

Nátrim-szulfát.
Köszi az infót valóban így lehet.Bár mostanában még nem lesz időm foglalkozni vele.
Mindig érdekelt a szénrudas vízbontás,de sajna nem tudok rá időt szakítani.
Addig is minden jót!
Üdv. mazuka
www.youtube.com/watch?v=uVYAyV1eFwg

donqiote 2013.05.24. 15:29:56

Szárnyakat adnék a főnix madárnak.Csakhogy ehhez némi segítségre van szükségem.A vízbontóm hatásfok meghatározás folyamán kerülget a gutaütés-pedig megmondta a tanárom annak idején,hogy:Tanulj,mert idővel hasznát veszed!Csakhogy olyan régen volt,hogy még amit megtanultam is homályba merült.Ezért kérem azok segítségét,akik többet tudnak tőlem.A lényeg;a vízbontó hatásfok meghatározáshoz legfontosabb kellék a minél pontosabb mérőeszköz,bár milyen paramétert akarok mérni.Ezután elengedhetetlen a mérési eljárás tökéletessége is-bár semmi sem tökéletes.Nos,mérő eszközeim pontossága elfogadható,a multiméter feszültséget szinte tökéletesen mér,az áramerősségnél már csal,-mérőzsinór ellenállás-de ezt kiküszöböltem,betettem a cella elé egy analóg árammérőt.Ez 10% pontossággal mér-elfogadható.Csakhogy sima egyenáramnál nincs is gond,ám lüktető egyenáramnál már igen!Minél nagyobb a lüktetés frekvenciája,annál őrültebb iramban leng a mutató a maximális és a minimális áram értékek között.Ha elég nagy a frekvencia,a mutató ki sem leng,(tehetetlensége miatt)hanem állandó értéket mutat.Holott az áram érték változik 0 Amper és (mondjuk) 6 Amper között.Az elgondolásom a következő-és ebben kérem a segítséget,hogy helyesen agyalgok-e;oszcilloszkópon megmérem egyetlen áram impulzus idejét,ezt mikro szekundum pontossággal le tudom olvasni.Igaz,hogy a jelforma nem 100% tökéletes négyszög,de fogadjuk el annak.Tehát már megvan az alap időm.A bontóra impulzus csomagok kerülnek,ezek között vannak áram terhelés nélküli szünetek,-mint ahogyan a csomagokon belüli impulzusok között is.A ténylegesen árammal terhelt időt a legpontosabban akkor kapom meg,ha megmérem egységnyi gáz (500 ml)termelésre fordított időt,és megszámolom hány áram impulzus volt ezen idő alatt.Ezután az impulzusok számával megszorzom az egyetlen impulzus idejét.Ekkor kapom meg az 500 ml gáz termelésre fordított TÉNYLEGES,árammal terhelt időt.Az MMW számoló képletbe(programba)már ezt a TÉNYLEGES időt kell beírnom ahhoz,hogy a valódi eredményt kapjam.Elgondolásom szerint ezzel az módszerrel kizárom a mérő eszközök pontatlanságából adódó hibákat és megspórolok egy hátizsák pénzt(ami amúgy sincs)mert nem veszek tuti műszereket horror pénzért.Egy példa:500 ml gázt termel 10 perc alatt,10 Volt és 10 Amper mellett.Egy áram impulzus ideje az oszcilloszkópon 0.1 másodperc.Egy impulzus csomag 10 impulzusból áll,és a 10 perc alatt 5 impulzus csomag volt.Akkor 5X10 =50impulzus volt 10 perc alatt,vagyis az árammal terhelt idő összesen 50x0.1= 5 másodperc.Igaz,hogy 10 perc kellett ahhoz,hogy 500 ml gázt termeljen,de ez idő alatt csak 5 másodpercnyi energia felvétel történt.A többi 595 másodpercben nem adtam semmi energiát a szerkezetbe,csak jött kifelé a gáz.Aminek -mellesleg-szintén kitudom számolni az energia tartalmát,mert ugye 500 ml HHO-ban 333.333333 ml Hidrogén van.Ennek kiszámolom az energia tartalmát Joule ban,ezt konvertálom Watt-ra és összehasonlítom a bontásra fordított Watt értékkel.Jogos a kérdés:Ha ennyire vágom a dolgot,miért kérek segítséget?!Nos,ennek ezer oka van,úgyhogy inkább el sem kezdem sorolni.Arra kérek mindenkit aki olvassa ezt,hogy írja le,helyesen agyalgok-e avagy tévúton járok.A segítséget előre is köszönettel:donqiote

patkolttojas 2013.05.24. 20:44:27

Szia donqiote!

Remélem nem keveredek ellentmondásba az eddigi irományaimmal. Na most akkor nekifutok.

Az elektromos teljesítmény mérése elméletileg nem egy bonyolult feladat - alap esetben. De. És mindig az a pici kétbetűs szó!

Egyfolytában az árammal foglalkozol, s úgy értelmezed, hogy vannak impulzusok, vannak impulzus szélességek, impulzus csomagok, stb. Mondjuk veszed az időket, összeadogatod és megállapítod, hogy 10 perc alatt mennyi ideig folyt áram a bontón. Rendben van, de az áram pillanatnyi értékeit legfeljebb akkor tudod majd megmérni, ha egy ismert söntellenálláson méred a feszültségesést. akkor megvan az impulzusidőd is, vagyis az impulzus hossza, az impulzusok száma egy csomagban, stb.. Azután az impulzus csomagok számával be is szorozhatod, de már itt is lesz baj. Honnan tudod, hogy a következő fél liternyi gáz megtermeléséhez a sorozat pont akkor kezdődik majd, mint az előzőnél, s egyáltalán lesz e egész csomag, vagy csak valamennyi belőle? Ez persze most szőrszálhasogatás.
A lényeg amire rá szeretnék mutatni, hogy amikor az áram értékeket méred, ugyanakkor a szünetekben a feszültség a bontón folyamatosan változik. Mekkora feszültséggel fogsz számolni? A bontón mért átlaggal, avagy a szkópon leolvasott értékkel? De melyikkel? A lemezeken az impulzusok szünetében sem 0 a feszültség! Pont azért, mert az is változik, vagyis az impulzus megszűnése után van egy bizonyos maradék feszültség, folyamatosan csökken, kezdetben kb. annyi, mint ahol eleve elindul a vízbontás. Az áram amit mérsz csak akkor alakul majd ki, ha az impulzusod feszültsége meghaladja a cella maradék feszültségét. Ha a tiszta teljesítményt akarod mérni, akkor bozony igen csak nehéz feladatod van, mert bármennyire is hihetetlen az a bizonyos négyszögjel, amit Te szeretnél hogy négyszögjel legyen, közel sem az. A bontón mért feszültség jelalak és áram jelalak nem lesz egyforma, vagyis ez eleve megnehezíti a pontos mérést. A görbe alatti területeket kellene minden esetben kiszámolni és azokkal a pillanatnyi értékekkel kalkulálni.

Ha lenne esetleg megfelelő tárolós oszcilloszkópod, akkor utólag kényelmesen kianalizálhatnád az egész jelsorozatot.

Na és ekkor jön az én vesszőparipám a meddő teljesítmények feltárása, ami akkor is jelen van a tápegységeden, ha nem bontasz vele vizet éppen. Ha sima egyszerű tápegységről mérsz nem kapod majd ugyan azt az eredményt, mintha mondjuk tisztán akkuról mérnéd, avagy az autóban járó motor mellett az akkuról táplálva. Ebben az esetben egy labortáp lenne a megoldás, azzal talán tisztán a bontásra fordított teljesítményt viszonylag pontosan lehetne meghatározni.
Ha van egy kétsugaras szkópod, akkor az egyiken mérd a söntellenálláson (indukciómentes kell, hogy legyen!) a feszültséget, ez majd az áram értéket adja, a másikon meg csak érdekesség képen a bontón mért feszültséget jelenítsd meg. Célszerű ilyenkor a söntellenállást a + tápra kötni és azon keresztül a bontó + oldala, különben nehézségekbe ütközöl majd az egyidejű megjelenítésnél.

Mondjuk lefényképezed a képernyőt, hogy majd lehessen nyugiban elemezni a látottakat, biztos vagyok benne, hogy igen csak tanulságos lesz és főleg elgondolkodtató!

Üdvözlettel: patkolttojas

donqiote 2013.06.05. 16:16:45

Szevasztok!
Egy jó tanács mindenkinek,aki a nátrium szulfátban gondolkodik;FELEJTSÉTEK EL!Kipróbáltam-kilója 2350 ft-SZAR!!!!!!!

patkolttojas 2013.06.05. 17:19:24

Szia donqiote!

Igaz nekem 860 Ft/kg + postaköltség áron kínálták, igaz ipari minóségűt és nem gyógyászati célút, de még nem vettem meg. Egy kicsit bővebben ki tudnád fejteni a véleményedet? Na persze nem arra gondoltam, hogy "nagyon sz@r", hanem valami konkrétabb dologra.

Mit tapasztaltál? Nem elég erős az ionos vezetése, vagyis hiába töményíted nem folyik az általad elvárt áram? Már csak azért kérdem, mert ugye a szódíbikarbónára is sokan mondanak minden féle dolgot, persze szintén indok nélkül :) , de ennek ellenére mégis csak akadnak jócskán akik dícsérik.

Én pl. szívesen kipróbálnán ezt a nátriumszulfátos dolgot, de még várnom kell, hogy legyen annyi pénzem, hogy erre is áldozhassak. Tudod ez olyan dolog, hogy pl. most kínlódtam egy fejlesztésemmel vagy egy hónapig, míg végre összejött úgy, ahogy elvártam, vagyis úgy működik a dolog, ahogy "kell"!

A magam részéről még mindig bízom a nátriumszulfát vizes oldatának elektrolitként való használatában! Ha bárki megkínál egy adaggal, akkor hamarabb tudok véleményt mondani én is róla!

További jó bubigyártást kívánok: patkolttojas

donqiote 2013.06.06. 08:37:26

@patkolttojas: Szevasz!
Csak röviden;Ugyanaz a bontó,aminek KOH elektrolittal az MMWje 9.221 ,a nátriumszulfáttal 7.049 MMWt tud.A 6 sorba kapcsolt csőpáron 14V alatti fesz nemhajt át 1mA áramot sem,NULLA áram van-vagyis nincs.Négy csőpáron 13.51 Volt 4 Ampert bír át tolni,az 500 ml gázt 175 mp alatt izzadja ki-siralmas!!!Kidobtam az ablakon 2350 Ft-ot,igaz valamit tanultam is, így nem veszett teljesen kárba a vagyon.SZáz variációt próbáltam vele,higgyétek el,jobb ha elfelejtitek a nátriumszulfátot mint elektrolit.Persze,aki nem hiszi-járjon utána.

patkolttojas 2013.06.06. 18:07:51

Szia donqiote!

Köszönöm a leírást! Ám volna egy kérdésem az írottakkal kapcsolatban. Most idézet következik:

"Ugyanaz a bontó,aminek KOH elektrolittal az MMWje 9.221 ,a nátriumszulfáttal 7.049 MMWt tud."

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Megtennéd, hogy egy mérésedet mondjuk videó formájában felteszed valami elérhető helyre? Már csak azért, mert ez az MMW=9,221 érték igen csak meglepő. De itt még nincs vége a dolognak, mert írod, hogy a nátriumszulfáttal "csak" 7.049 MMW értéket tud a bontód. Nos. ezt is fel lehetne tenni, mert ez az érték is igen csak jónak számít. Ez is megérne egy misét!
Ha ennyire jó értékekkel dolgozol, akkor valóban silány egy MMW 5-6 értékű bontó, bár igaz, azokból van rendesen. Sokan még az 5 alatti értéknek is örülnek, feltéve, ha a percenkénti gázhozam eléri e mellett mondjuk az 1,5-2 lpm értéket.

Azért kösz, hogy bővebben is kifejtetted a véleményedet!

További szép napot és jó bubigyártást!

Üdvözlettel: patkolttojas

csacsumi 2013.06.10. 18:48:06

Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni.A generátorom 7db 10*20cm lemezekből áll.Jelenleg 6%-os NaOH oldattal 3-3.5A működik.Suzukim van 1.3 Swift1.Ha jól tudom 55A a generátorom.Szerintetek mennyi a jó áramerősség?Nőveljem még ill. ha igen meddig növelhetem az oldat sűrűségét?
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm.

patkolttojas 2013.06.10. 21:25:06

Szia hydrokrimi!

Nem is az a kérdés, hogy mennyi a jó áramerősség, mivel maguk a bontók is különféle képpen teljesítenek. Azt nem írod, hogy ez a 7 lemezes mennyi gázt termel. Gondolom ilyen kis áramerősség mellett igen csak keveset, de ne legyen igazam.
Szóval, szerintem az általános tapasztalatok szerint a benzinmotoroknál minden 1000 köbcentire percenkint 0,5-0,7 liter durranógázt kellene termelned. Az, hogy ez milyen áramerősséggel valósítható meg, az nagyon sok tényezőnek a függvénye. Szerintem a Te bontód amennyiben a megfelelő anyagból készült és a lemezek távolsága 1mm körül van, akkor ha minden igaz akkor ugyanezzel az elektrolit töménységgel 15A körül elég gázt termelne, feltéve, ha megkapja a megfelelő feszültséget is. Erről sem írtál semmit. Volt az áramkörben PWM vagy nem? Ha csak pusztán az akku rákapcsolása mellett volt ennyi az áramfelvétel, akkor valami sántít a dologban, avagy a lemezek több, mint 3mm távolságra vannak egymástól. Jó lenne egy kicsit több információ, akkor okosabbak lennénk.

Üdvözlettel: patkolttojas

csacsumi 2013.06.11. 12:42:38

Szia Patkolttojás!
Köszönöm a válaszod.
A lehetőségeimhez képest végeztem néhány mérést.
A lemezek közti távolság 2mm.
Akku feszültség 14.36V. A generátoron mért feszültség 13.7V ill. a lemezek közti feszültség 2.27V. Van PWM az autóban de az most nincs bekötve.A megtermelt gáz mennyiségének mérését még nem tudtam elvégezni. Ahhoz barkácsolnom kellene valamit.
Elolvasva a "A HHO " főnix madara " újraéled!" bejegyzésed alapján helyeztem el a generátor tartályát. Így a generátor nincs teljesen csűrig öntve. A felső gáz kivezető csatlakozó alatt van nemsokkal a folyadék szintje.
Megfigyeltem működés közben, hogy a generátorban a folyadék 'liftezik".25-35mp után a folyadék szintje elkezd csökkenni majd pár másodperc után vissza megy a tartályban lévő folyadék szintjére. Élőszőr 3%-os oldattal öntöttem fel de csak 1A volt az áramerősség. Jelenleg 6% oldat van benne ami 2.5-3A bontási áramerősséget produkál.
Egyenlőre ennyit sikerült lemérnem.

Üdvözlettel: hydrokrimi

patkolttojas 2013.06.11. 17:01:53

Szia hydrokrimi!

Egy kicsit zavarban vagyok. Amit írsz, az szinte lehetetlen.

A jelenségnek van magyarázata és oka is persze. Az ok pl., hogy túl kicsi a bontó lemezfelülete. Ez gondolom nálad nem fordul elő, mert elég nagyok a lemzek.

A magyarázat a következő. A hirtelen fejlődő gáz kinyomja a lemezek közül az elektrolitot, mert a bontón belül megnő a nyomás. Erre persze lecsökken az áramerősség. Ekkor a gázfejlődés is visszaesik, aminek az a következménye, hogy ismét vissza tud áramlani az elektrolit a lemezek közé. Mostmár megint megnő az áramfelvétel és növekszik a gáztermelés. De a fenti jelenség is csak akkor fordul elő, ha a bontó felső teréből a megtermelt gáz nem tud elég gyorsan távozni. Ha akadályba ütközik a szabad kiáramlás, a cellában hirtelen megnövekedett nyomás kinyomja az alsó csatlakozón az elektrolitot, vissza a tartályba. Nos ez okozza a pumpálást.

Eddig a magyarázat. Az okok egyikét már említettem, a kis lemezfelület. A másik ok, pl. , hogy a lemezeken a felső lukak kicsit, vagy szerencsétlen elrendezésűek, vagy eleve a bontó is az (pl a DC2000 sorozat).

A másik ok az lehet, hogy nagyon habzik az elektrolit, az nehezebben megy át, mint maga a tiszta gáz. Ha csak gát menne a felső csövön, akkor annak elég lenne egy 2-3 mm belső átmérőjű cső is! Gondolom ez sem a megfelellő válasz.
Volna még valami, de ez sem lehetséges. A nagyon tömény elektrolit jobban habzik, mint a híg. A hab ugye nehezebben áramlik, tehát lerhetséges volna, mint ok. De mint írod a 6%-os oldat nem annyira töményx, bár bevallom nekem az lenne. Én azt mondom, hogy a lehető leg hígabb elektrolitot kell használni. Értem ez alatt, hogy adva egy bontó, egy gázmennyiség igény, egy áramkorlát (gondolok itt arra, hogy az elektromos generátor ne legyen túlterhelve az autóban)és ilyenkor kell beállítani a megfelelő töménységű eletrolitot, mondjuk 60C fok mellett. Ez lenne a minimum elvárás szerintem.

Ami zavar a Te dolgodban az az, hogy ilyen töménységű elektrolit mellett sokkal nagyobbnak kellene lennie az áramfelvételnek! Lehet, hogy valami nem stimmel az árammérésben? Lehet, hogy az áramméréshez nem egyenáramú lakatfogót, vagy szárazmászert használtál? A pumpálás jelensége előidézhető ugyanis túlságosan nagy árammal is, vagyis nagyon hajtod a bontót és nem tud elmenni a megtermelt rengeteg durranógáz! Egy egyszerű kis literes flakonnal pillanatok alatt meg tudod mérni, csak egy fél vödör víz kell hozzá.

A helyedben utánajárnék ennek. Lehet, hogy eleve sok a gáz amit termelsz, csak rosszul mérsz?

Üdvözlettel: patkolttojas

csacsumi 2013.06.11. 22:09:09

Szia Patkolttojás!
Mi a megfelelő töménység? Csak léteznie kell valamilyen fix értéknek.Mondjuk 1L 10% töménységnél 14.4V feszültségnél ennyi + ennyi a mért bontási áram.Azért kezdtem 3%-os töménységgel mert azt gondoltam egy 8-10A bontási áramhoz elengendőnek kell lennie.Sajnos az eredményt nem értem én sem.És az, hogy 6%-os töménységgel is csak 2.5A produkál....nem értem. Vajon a bekevert lúg veszít erejéből ha állni hagyjuk? Még ez jutott eszembe.Tavaly november környékén kevertem be egy 100% oldatott és abból adtam a napokban 1L-hez 3cl.
Vagy ez a gond? A folyadék mozgásról a bontóban az jutott eszembe, hogy nem a buborékoltató kavar be? Egy kb fél literes tartályom van erre a célra harmadrészig öntve vizzel.
A többit már csak holnap.

Jó éjt.

patkolttojas 2013.06.11. 23:03:59

Szia hydrokrimi!

Nos, akkor kezdjük. Nem, nincs egy olyan pontos összefüggés, amire Te gondolsz. Az előző magyarázatomban már ecseteltem, hogy miért nem. Egyszerűen nincs is két teljesen egyforma bontó, arról nem is beszélve, hogy a tiszta hasznos és valóban használt felület mérése csak labor körülmények között lehetne megoldható! Remélem nem erre gondoltál. Van persze összefüggés, javaslom az internetet, elektrolízis címszó alatt. Nagyon sok érdekes dolgot lehet találni és ráadásul magyarul is megvan a nagy része a Wikipediában.
Az állásban nem veszít semmit a lúg tartalmából az elektrolit, nem öregszik, stb. Én víznek szűrt, kristálytiszta esővizet használok, mert az ioncserélt víz az nem megfelelő, a desztillált meg baromi drága. Az esővízben, avagy a hólében alig van szennyeződés, már egyszer bevizsgáltattam. Ami a számításodat illeti, azért azzal vannak némi gondok. Az oldat töménységét "súlyszázalékban" kell érteni. Az, hogy Te 100%-os oldatot készítettél, az jelen esetben mit jelent?
Én azt mondanám, hogy ha 6%-os oldatot csinálsz, akkor végy 94 deka vizet és 6 deka kristályos lúgot. Ezt oldd fel az adott vízmennyiségben és ekkor biztos 6%-os lesz az oldatod.
Avagy inkább kezd a 3%-os oldattal, ugyan ez a metódus, csak 97 deka víz és 3 deka kristályos lúg kell hozzá. Célszerű lassan adagolni a lúgot a víhez, mert melegszik oldódás közben.
A buborékoltatónak semmi köze nincs a bontáshoz, hiszen oda már csak a gáz jut szűrésre, ott ugyan el nem vész. A durranógáz nem nyelődik el a vízben, pontosabban az oxigén tartalma nagyon kis százalékban oldódik a vízben, de ez jelen esetben nem számottevő.
Még nem válaszoltál az előzőekre. Milyen műszerrel is méred az áramfelvételt? Egészen biztos vagy benne, hogy jól mérsz? Esetleg jól beleméred egy vékonyka, kis keresztmetszetű mérőzsinór ellenállását és ezzel be is csapod magad. Ez a leggyakoribb mérési hiba áramméréskor, főleg a jó kis digitális műszerek esetén, amihez nem adnak tisztességes mérőfejeket sem. Ahhoz, hogy egyidőben lehessen áramot és feszültséget mérni a bontón, ahhoz vagy két műszer kell, vagy egy egyenáramot is mérő lakatfogó.
Nincs véletlen egy videód, amit fel lehet tenni valahova, hogy esetleg látni is lehetne a lényeget? Privátban is elküldheted ha nem akarod feltenni, óriásmellékletént sok levelező elviszi.

Üdvölettel: patkolttojas

donqiote 2013.06.12. 09:13:23

@hydrokrimi: Szevasz!
Ugyan nem engem kérdeztél,de szeretnék segíteni a problémádon(vagyis a bontóén).Az elektrolit töménységről;Méréseim szerint(ezreket csináltam,kellő alapossággal és hidd el,a segítő szándék vezet-nem az átverés)20% fölötti töménységnél a töményebb elektrolit inkább ront a hatásfokon(és így a gázmennyiségen is)mintsem javít.Három %ról kezdtem és haladtam felfelé,a leg kedvezőbb értékeket 6-12% töménység között produkálta a bontó.Azonban a számok csak számok!Millió más beleszól a dolgokba,úgymint:bontó típus(lemezes vagy csöves)elektrolit anyaga(NaOH,KOH,szódabikarbóna,nátriumszulfát)az alkalmazott feszültség-áram viszonyok.Nem utolsó sorban a cella geometriája-és itt jegyezném meg,hogy a nálad 2mm elektródatávolság nagyon nagy!Minél nagyobb az elektródák közötti távolság,annál nagyobb feszültség kell,hogy ugyanakkora áramot áthajts a bontón.Nálam 1.5 mm van az elektródák között,de le akarom csökkenteni 0.6-0.8 mm re(attól függ tudok-e összeillő csöveket beszerezni)mivel minél kisebb a távolság-annál kisebb feszültség kell ugyanakkora áramhoz.A szemben álló elektróda felületek nagysága szintén meghatározó az áramerősségben,nagyobb felület-nagyobb áramerősség,viszont KISEBB ÁRAMSŰRŰSÉG!ami szintén nem kívánatos.Bár ebből sem jó a nagy sűrűség,-melegedéshez sőt az elektródák elszíneződéséhez vezet.Lehetne estig sorolni mi játszik szerepet a cellán átfolyó áram erősségében,röviden:minden.Az elektrolit hőfokot majdnem kifelejtettem.A lényeg biztosan nyilván való neked is,minél kisebb árammal(és feszültséggel)minél több gázt előállítani minél rövidebb idő alatt.Ezt azonban(mármint a "tutit")közülünk senki sem tudja,legfeljebb sejtések vannak ebben biztos vagyok.Mint ahogy abban is,hogy valahol,valakik már tudják-de ez nagyobb titok,mint az 51-es körzet!Annyira titkos,hogy hivatalosan nem is létezik olyan mint vízbontás kutatás!De nem szabad feladni,egyszer valaki "civil"biztosan ráfog akadni a titok nyitjára!

csacsumi 2013.06.12. 19:55:53

@donqiote: Szia!

Köszönöm a válaszod. Volt méretben kissebb bontóm amiben 1mm volt a lemezek közti távolság és sajnos a jelenség hasonló volt.

Üdv.

hydrokrimi 2013.06.13. 20:20:02

Szia patkolttojas!

"Milyen műszerrel is méred az áramfelvételt? Egészen biztos vagy benne, hogy jól mérsz?"

Egy 30A-ig mérő ampermérő van bekötve a rendszerbe ami a utastérbe van elhelyezve.Így online figyelhetem.

hydrokrimi 2013.06.13. 20:26:46

Hamarosan készítek videót a bontoról és szívesen elküldöm.
Azt hiszem megoldódott a probléma ami annyira banális, hogy nem is merem leírni.

patkolttojas 2013.06.13. 22:48:49

Szia hydrokrimi!

Nagyon örülök, hogy sikerült megoldanod a dolgot! Ebből is látszik, hogy nem árt, ha nem adjuk fel sem a fejlesztést, sem pedig az információk egymás közötti megosztását! Sokaknak megy el a kedve az első promléma láttán a HHO használatától, pedig legfeljeb egy apróság az, amit vagy nem vett figyelembe, vagy jól elbújt!
Az ördög mindig a részletekben lakozik! Ez olyan, mint az apróbetűs rész egy szerződésben! :) Lehet, hogy azzal kellene kezdeni az olvasást?

A videó kimondottan jól jön majd, az is egy információ az elkészített dolgokról, s adott esetben még az elért eredményeket is alátámasztja.

Üdvözlettel: patkolttojas

donqiote 2013.06.16. 17:38:32

@patkolttojas: Leteszteltem a szén(grafit)elektródát.Szétszedtem egy lemerült elemet,letisztítottam a szénrudat.Közvetlen tápról sima egyenárammal 3 Ampert vett fel.Melegedett is ,mint a rezsóra tett víz.Fél óra múlva 60 C fok körül volt,a szén elektróda meg beleoldódott az elektrolitba,úgy hogy fekete lett az induláskor átlátszó elektrolit.A felülete is szép ragyás.Szerintem mint elektróda anyag elvetve.

hydrokrimi 2013.06.17. 08:03:56

Szia patkolttojás!
Sajnos a folyadék liftezésere még mindig nem tudtam rájönni miért csínálja. Valmi hasznos tipp?

Üdv.

patkolttojas 2013.06.17. 13:20:57

Szia hydrokrimi!

Valami beígért videó?

Viszont üdv.

hydrokrimi 2013.06.17. 19:00:45

Szia patkolttojas.

Megpróbálom a héten elkészíteni.Vizsgaidőszakom van és keményen kell tanulnom:) De megoldom.

Üdv.

hydrokrimi 2013.08.03. 10:50:29

@patkolttojas: Hali,

Kicsit késve elkészült a beígért videó.
Megnéztem a DRY CELL 13lemezes videódat (www.youtube.com/watch?v=xscFzOhIEJ0) sajnos nekem az elektrolit szint csökkenéssel a bontási áram erősségem is csökken. Ez jól látszik az elkészített videón is. Idöközben szétszedtem a bontómat hátha valamit rosszul csínáltam vagy elnéztem valamit és talán azért liftezik az elektrolit szint.De mindent rendben találtam. A gondom összefoglalva : 3/4 részig feltöltött bontóban (7-8A) kb 10-20mp után elkezd liftezni az elektrolit és ezzel egyidőben csökken az áramerősség is. 1/2 rész feltöltésnél (4-5A) a jelenség ugyanez. Tanácstalan vagyok.
A videó01 : youtu.be/UqgO3xJaPiw
videó02 : youtu.be/JDP7ZfcbsbU
Minden észrevételt és javaslatot szívesen fogadok ill. minden kérdésre szívesen válaszolok. Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv.

HHOnda 2013.08.09. 22:15:22

@hydrokrimi: Szia!
Ez a kemény habképződés ismerős nekem, nálam is jelentkezett.
Kísérleteztem pl. a lemezek vagy akár a tömítések, csövek megváltoztatásával.
Igaz ilyenkor nem pulzált a folyadék csak leürült és kb. 3A volt max.
Az elektrolit nálam 2%-os és 0-22A-ig tudom a PWM-el (300Hz) változtatni az áramot. A cella 11 lemezes és 12.5/24 cm.
A habosodást elektrolit töménysége, vagy a víz ill. szennyező anyagok is okozhatják. A pulzálás pedig a nem megfelelő gázelvezetés hibája is lehet.
Szerintem a szerkód rendben van, bár nem látszik minden a videóból pl a lemezek távolsága de működnie kell.
Remélem tudtam valamiben segíteni (Patkottojás sokkal több tudással és tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, Ő többet tud segíteni).
Minden jót!

lütyő 2013.08.11. 18:54:38

Üdv mindenkinek.
Ideje nemjártam errefele és most bekukantotam. Látom megy az agyalás de kicsit rosz irányba. Senkit nem akarok megbántani, leszolni.
Egyszerre egy problémát húznák elő mégpedig a pulzálás.
Pulzálás lényege a bekapcsolás után a termelt gáz mindkét csőbe egyformán kényszeríti az elektrolidot a tartályban lévő vizoszlop kevésbé emelkedik mivel a tartályba beáramló elektrolid nagyobb felületen képes elterülni és ezáltal itten alacsonyabb nyomás kébződik először ide áramlik az elektrolid majd ahova szántuk a gázcsövönis megindul az áramlás.
Elakarjuk tüntetni végkép a pulzálást akkor a taretályon gáz és viz csatlakozó ugyanazon a magaságon legyen.
Csökkenteni szeretnénk a jelenséget a gázcső méretét csökencsük.
Cella belső felületéből minél nagyobb daradot kivágunk anál kisseb lesz a hasznos felület és ez télen keményen meboszulya ezt a cselekedetünket.

kjocoka 2013.08.18. 13:02:44

Sziasztok!
HHO cellához nincs valakinek víztiszta plexije? 20mm vastag kellene, de ne legyen kifúrva.

Mazuka 2013.08.31. 23:54:25

Waterenginecar Hungary
az első nem kereskedelmi célú csoport
Az én kis első vízbontócskám :)
www.youtube.com/watch?v=zrqm2YrCRWQ
Ha reklámnak minősül töröljétek!!

amper-vadasz 2013.09.01. 18:43:36

@Mazuka: "Ennél a generátornál tapasztaltam először azt az energiát amit azóta se sikerült újra elérni"

5L-es elektrolit tartály, merülős elektródákkal...

Szerbusz!

Milyen elektrolitot használtál és milyen elektróda bekötést alkalmaztál? Függőleges vagy vízszintes volt az elektródák helyzete? Felhasznált elektródák száma? Elektródák anyaga? Az elektródák távolsága? Bontóra kapcsolt feszültség ( V ) -ban, volt PWM, vagy fix egyenáram?
süti beállítások módosítása