Valami Amerika 1.

 2011.03.03. 20:10

Kedves Gyerekek!

Ma egy olyan messzi földről fogok mesélni Nektek, ahol csupa szép, okos és segítőkész csudalény lakozik. Ezeket a furcsa szerzeteket egy cél vezérli: egy olyan szerkezetet akarnak a drága jó magyaroknak -csak nekik- adni, ami "kivonnya a vízbül a zoxigént", miáltal ingyen vagy egy kicsit olcsóbban tudnak eme kiválasztott magyarok autózni, intergalaktikus Trabantjaikon.

Igen talán egyszer ez is bekövetkezik, de addig is amíg abba a képzeletbeli bilibe lóg a kezünk, beszámolnék mi is történt valójában.

Január elején fogalmazódott meg bennem, kéne valami herkelentyű, ami pontosabban méri a termelt gázt, egyáltalán egy felszerelés ami segít jobb cellákat készíteni, segít rávezetni a titkokra. Meg is találtam, csak biz'a az ára láttán kicsit megtorpantam. Végül nem tudom melyik ördög győzőtt, de eltökéltem nekem lesz egy ilyenem. Az egésznek a lelke egy okos kis komputerszámba menő elektronika. Nosza gondoltam ez jó lehet a cella vezérléséhez is, csak úgy szólóban. Gyűltek-gyűltek a kérdéseim, kétségeim, ezt nem lehet e-mail-ekben elintézni! Lesz ami lesz, irány Amerika.

Betoppantam a "Céghez" és mondhatom, ha akartam se tudtam volna jobb helyre menni! 10 éve operálnak, mostanáig jobbára kutatás fejlesztéssel foglalkoztak. Nyilván valami bevétel is kellett, ezért piacra dobták a különböző felszereltségű laborokat, elektronikákat. A szakmai részével megbízott gárda előtte is kb.15-20 évig csak a HHO témával foglakozott. Egyikük másikuk Bob Boyce-t és Stan Meyer-t is kollégájának mondhatja. Előbbi most is kapcsolatban van a céggel, utóbbi túl messzire jutott tudásban, szegény... Először életemben pozitívan csalódtam amerikaiakban. Nyitottak voltak, már amennyire lehetséges volt, első látásra is barátságosan fogadtak és ami a legfőbb értenek ahhoz amit csinálnak. Mi az hogy, nagyon is! (bocs fecó, -így kisbetűvel- hogy idéztelek)

Üröm az örömben, hogy személyautókhoz való szetteket nem készítenek, személyautókkal nem foglalkoznak.  A csoda elektronikájuk azonban bármilyen cellára ráköthető, de az ára miatt ez jelen pillanatban itthon nagyban piacképtelen lenne.

Belépve műhelyükbe, irodájukba, rögtön egy mini múzeum fogadja a vándort. A drótos megoldástól a mostani kamionos szettig. Mellette a a szétszerelt cellákból a lemezek, amik a különböző kísérletezések nyomait mutatják. Itt tartanám fontosnak megjegyezni: ezek az emberek nem az egyetemen tanult sémákat próbálják bizonyítani. Ők szinte mindent kipróbálnak(tak) és így hatalmas gyakorlati tapasztalatra tettek szert.

Akkor vágjunk is bele mit is csinálnak másképpen. Lemezeik 0.8 mm körüli vastagságúak. Kérdésemre, hogy most mit kell tenni csiszolás ügyben, csak nevettek és már mutatták is a keresztbe csiszolt lemez használat utáni állapotát. Elszíneződött majdnem korrodált állapotban. Ők elektro polírozzák. Hosszas magyarázkodás helyett, hogy miért, álljon itt ez a link:www.wodring.hu/elektropolirozas Az így kezelt lemez sok-sok üzemóra után is fényes, újszerű marad.

Tömítésnek, egy ott MP15-nek nevezett anyagot használnak több száz kilo nyomatékkal meghúzva. Nálunk azt hiszem ez az anyag, az azbesztmentes klingerit. Szánom bánom feledékenységem, de úgy emlékszem 2 mm körüli vastagságú. A gumit nem ajánlják, mert az egyenetlen meghúzásból eredő változó lemeztávolság is rontja a hatásfokot.

A végzáró 20 mm vastag PVC. Azért ilyen vastag mert csatornák vannak benne kialakítva, a hűtés-fűtés funkciót elősegítendő. Ugyanis a vezérlő beállítható az alsó és felső hőmérséklettartományokra. 30 C felett kikapcsol, aztán saját magát hűtve vissza, 10 C alatt szintén kikapcsol, szintén saját magát felfűtve visszakapcsol. Az elektrolit pumpával keringetve, biztosítva, hogy a cella mindig tele legyen elktrolittel, így maximálisan kihasználva  a felületet. Éppen ezért a lyukak széleit nem kezelik, mert elhanyagolható a veszteség. Kézbe véve láttam az így működő lemezt. Ha veszteség lenne, el lett volna a lyukszél színeződve, de nem volt. Pénztárcától függően felszerelik egy olyan kicsapó becsapó visszacsapó valamivel, ami kiválasztja az oxigént, így tiszta hidrogén kerül motorunkba. A lemezek közötti feszütség esést 1.85 Voltra célozzák meg.

Aztán feltettem a kérdést. Hogyan lehetne sok gázt termelő cellát megkonstruálni, mondjuk ami produkál 10 litert? Visszadobva a kérdés, az meg minek nekem? Kamionhoz, vágtam rá. Itt jött az első nagy meglepetés: negyed liter/ 1000 cm3 bőven elég. Ennek ellenére 50-52 lemezes, 20-25 kilós cellákat raknak össze. Megint kérdém: ez meg minek, ha egy nagy motorhoz is max. 3-3.5 liter kell? Válasz: íly módon a cellát garantálni tudják amíg a kamion fut. Robosztus konstrukció, kis terhelés mellett, (majdnem) örök élettartam. Megértettem.

Ez a kamionhoz való szett egyébként egy nagy fém dobozba van építve, ami mindent tartalmaz, csak a vezetékeket csöveket kell a motorra csatlakoztatni. Tartály kialakításukat tank farmnak hívják.  Találó elnevezés, ha a 6 beépített tartályt nézem. Az első a tároló és elsődleges buborékoltató. A második a közömbösítő, desztillált ecettel, a harmadik a szárító. A másik 3 az ezekhez tartozó automatikus feltöltő illetve ürítő tartályok. A tartályokon szelepek, amik az esetleges túlnyomást engedik el, illetve baleset esetén azonnal lezárnak és megszűnik a gáztermelés. A rendszer többszörösen bebiztosított, mindenféle a beállított paramétereken kívül eső működés ellen.

Az egésznek a lelke pedig a mindentudó elektronika. Arról már korábban beszéltünk, bármennyire is stabil a cellánk, minden érték állandó jellegel változik. Ez a kisokos figyel mindent és tartja optimális szinten a dolgokat. Része a szettnek még egy univerzális tápegység, ami 0-120 Voltig és 0-200 Amperig felügyeli, illetve küldi  a szükséges áramot.

Innen már csak egy ugrás a Sugár és bevezetik a gázt a szívőcsőbe a lehető legközelebb a pillangószelephez. Két részlet amit érdemes megemlíteni: nem csak úgy, ha eljut eljut, ha nem nem alapon, hanem a szívőcsőbe beszerelésre kerül egy  kis fúvókaszerű csövecske, ami biztosítja, hogy  be is jusson nehezen kiizzadt gázunk. A gázt pedig egy infúziós pumpának nevezett ketyere tolja. A pumpa teljesítményét szintén az "agy" kontrollálja, mégpedig úgy hogy 10%-al kevesebb gázt szállítson mint a cella kimenő termelése.

Száz szónak is egy a vége, emígyen elmondásuk szerint a cella MMW értéke 18 körüli.

Az árat ne kérdezzétek, mert nekünk csillagászati, de akit ez érdekel, a beszámoló végére lesz egy jó hírem!

Röviden és tömören ennyit a teherautóra vagy egyéb nagy lökettérfogatú motorokra szerelhető szettről.

Gyűjtsd a cukrot, ne siránkozz! (komcsik után szabadon, politika nélkül persze)

folyt. köv.

HHO2

A bejegyzés trackback címe:

https://hidrogen.blog.hu/api/trackback/id/tr342708154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lütyő 2011.03.04. 20:19:17

Igencsak megfontoladó ezek amiket leirtál és hálás köszönetérte .

Marthen (törölt) 2011.03.04. 20:53:00

Szuper !
Pillanatok alatt mennyi minden világosodik meg és ne felejtsük ezek az eredmények rengeteg munka árán születnek. Köszönjük és várjuk a folytatásod.

roadless 2011.03.04. 23:26:53

Üdv.Végre előkerültél!

Érdekesek ezek az információk, és máris milliónyi kérdést vet fel.
Talán így első körben a buborékoltató utáni közömbösítő, és a szárító egység a legérdekesebb, főleg azért, mert sokat eszeltem azon, vajon a gázunk nem tartalmaz-e a motornak káros anyagot, amivel hosszú távon árthatunk neki.
Aztán ezt a melegedés dolgot sem értem, talán a hatásfokot rontja, azért hűtik vissza, és miért melegedik ha csak 1.85 van rajta?
Tyűű, van min gondolkodni, beszélni!

Kíváncsian várom a következő részt.

hho2 2011.03.05. 08:32:00

@roadless:
Szia!

A tartály elrendezés biztos ami biztos alapon van, mivel ezt a rendszert 3-400.000 dolláros kamionokba és több millió dolláros diesel és egyéb generátorokra szerelik. Ha az beszippant valamit, hááááát... A cella konfigurációja olyan, hogy nem igazán melegszik, de ha az időjárásból kifolyólag mégis, akkor azt időben meg kell állítani. Egyébként is 30 C körül működik a száraz cella a legjobban.
HHO2

hho2 2011.03.05. 08:34:07

@Marthen:
Szia!

kb. 10 ember egyenként 10-20 évnyi tapasztalata, jelen cégben 10 évnyi munka és több mint 1.000.000 USD után tartanak itt.
HHO2

amper-vadasz 2011.03.05. 09:16:49

Sziasztok!

Kíváncsi volnék, ha annyit foglalkoztak Amerikában a vízbontással, mi a helyzet a vízbontókban ébredő mágneses erőterekkel? Ahol csak katód és anód elektródák vannak, ott az áram irányának változtatásával a mágneses pólusokat is lehet változtatni. De mi a helyzet pl. a neutrális elektródáknál, ott hogy folyik az áram, és vajon milyen mágneses erőterek ébrednek ( pl. Dry cella ) ?
A Föld egy NAGY mágnes, van É és D pólusa, amikből a mágneses erővonalak indulnak és érkeznek vissza. A vízbontó is mágneses erőtereket kelt az elektródákon átfolyó áram miatt. Nagyon nem mindegy emiatt pl. az áram iránya. A Föld északi féltekén ( pl. Európa ) a D-i mágneses pólus hatása jelentkezik. Az azonos mágneses pólusok taszítják egymást, az ellentétes mágneses pólusok vonzzák egymást.
Minél nagyobb áram halad át egy vízbontón, annál nagyobb mágneses erőterek is ébrednek ( a melegedés okozója lehet ) .
Ha azonos mágneses pólusok találkoznak, ott jóval erősebb taszító mágneses erő lép fel, több energiát használ feleslegesen a bontó.
1.85V feszültségnél kevesebb áram lesz az elektródákon, ami kisebb mágneses mezőket produkál.

tinga9 2011.03.05. 11:58:59

Hát yes!Köszönjük Neked Körösi Csoma Tamás!Ezek szerint az én kezdő cuccomhoz csak jó lenne az a két tartály+ hütő beépitése?Már mivel van hozzá?A cellák zárlatosak voltak,mer Zoliéknál kinyomta a biztit.Szerinted reklamáljak a szállitónál?szia

Sobag 2011.03.05. 17:59:25

Sziasztok,

Lenne pár hozzáfűzni valóm:
www.youtube.com/watch?v=57Wv_tEGdWE
Tehát: - Hidrogén
+ Oxigén
Annyi a teendő, hogy a száraz cellában egy kis átalakítást kell végezni, csak 1 pozitív illetve 1 negatív pólus lesz: +|||||-
az első cella pozitív, 5 cella semleges, az utolsó negatív. A középső semleges cella elzárja a 2 pólust egymástól, amin alól csak egy kis lyuk biztosítja a víz áramlását. Így külön lehet választani a hidrogént és az oxigént. Hasonlóan nézne ki a cella szerkezete: hho4u.files.wordpress.com/2010/12/hho_generator2.jpg .
Így csak hidrogént juttatnánk a motortérbe, felesleges oxigént nem, amit eleve kap a motor.
Tehát ha minden igaz elég lenne egy 0,6 lpm teljesítményű HHO generátor, ahhoz hogy működtessen egy 1600 cm^3-s motort.
Az a problémám, hogy most nem tudom kipróbálni a száraz cellás átalakítást, mert nem tartózkodom otthon.
Esetleg ha valaki kipróbálná, jelezze észrevételeit.

Hozzászólásokat várok. Köszönöm -> Kitartást

amper-vadasz 2011.03.05. 19:15:10

@Sobag: Szia! A szárazcellás bontónál +NNNNN- ebben a bekötésben 6 cellád lesz, minden elektródának lesz + és - oldala, így mind a 6 cellában lesz H és O is.

attikanagy 2011.03.05. 19:54:15

Béláim az Úrban!

Minden tiszteletem hho2-nek ,hogy megosztja velünk az infóit.De! Mielőtt hanyatt esnénk tengeren túli magyar szerető barátaink okosságától vegyük már fel a napszemdzsót és nézzünk kicsit szűkebben.

"miáltal ingyen vagy egy kicsit olcsóbban tudnak eme kiválasztott magyarok autózni"
Akkor most fogyasztás csökkentőről vagy teljesen ingyenről beszélünk?Csökkentéshez jó a vízpára is kis HHO val hiperszuper hetymetyütyük nélkül is.

"csak nevettek és már mutatták is a keresztbe csiszolt lemez használat utáni állapotát"
Oké.Ha Bob Boyce a kollégák kollégája akkor tudhatnak arról,hogy Bob keresztbe csiszolást ajánl,sőt lemez kondícionálást.Miszerint "katalizátor" réteget kell felhordani /nem mellesleg a Jcellnél és a Meyert reprodukáló ravinál is/.Akkor most Bob nem tudja jól?

" negyed liter/ 1000 cm3 bőven elég." Már elnézést, de ezt akár uborkás üveggel is elő lehet állítani.Ok,kamionba is kell.

"tápegység, ami 0-120 Voltig és 0-200 Amperig felügyeli"
Számoljunk csak egy kicsit! 120V on 200 amper?

"A pumpa teljesítményét szintén az "agy" kontrollálja, mégpedig úgy hogy 10%-al kevesebb gázt szállítson mint a cella kimenő termelése."
Na most ezt a cella védelmére kell érteni vagy ,hogy mennyi gázt adagoljon?Az adagolást akkor tartanám érthetőnek ha "teljesen" a gáz hajtaná.Egyébként meg vagy túlnyomás van vagy vákuum,akkor meg minek? Vagy mihez mérten adagol?És az üza elvétel? Vagy ezt is tudja a szupertitkos úgysemtudjukmegfizetni kütyü?
Nem mondom,hogy nem szűk a felfogásom, de ez inkább a -hogyan húzzuk le minél jobban a parasztot- tipusú nyájas eladói felfogás.Aztán had örüljön a környezet védője hisz úgy sem ért hozzá.

Vagy tévedek?

imiapo 2011.03.06. 09:44:55

én ezt már nem értem most mennyi gáz kell a motorba1/4lite vagy 1/2 liter? mertugye a motorok még nem változtak?vagy 2 hét alatt azok is?
Hát ezek az"Emerikaiak"!

fr33m4n · http://johann.creativweb.at/ 2011.03.06. 11:25:27

Hi! Letezik valami idealis viszony? HHO gaz es üzemanyag tömeg viszonyahoz? Ha vegiggondolom: Megközelitesszerüen:
Ha 14,7 kg levegö kell egy kilo üzemanyag tökeletes elegesehez; (14,7kg:1kg)
Ha mondjuk 4l/100km a fogyasztas, 60 km/h a sebesseg, (minden percben egy kilometert teszünk meg) akkor ~ 67cm3 az üzemanyag fogyasztas percenkent.
(1 kg levegö földközeli nyomas alatt, es kb 20 fok körül ~950liter)
Abbol következik hogy kb 950 liter levegö kell percenkent a motornak, (ami 15,8 masodperc liternek felel meg.)
Nagy különbseg van a szivo es a feltöltött (turbo) motorok közt a legmennyiseg fogyasztasban.
Igazabol, ha ezt folytatom, a legtömeg, vagy a fogyasztott üzemanyag kellene alapja a szamitasnak lenni, es nem a köbtartalom.
Hogy latjatok ezt?

amper-vadasz 2011.03.06. 11:52:42

@hho2: Tisztelt Tamás!

Az amerikai látogatás közben volt módja megtekinteni a jelen pillanatban legjobb hatásfokú kb. 18 MMW-t produkáló vízbontót?

"50-52 lemezes, 20-25 kilós cellákat raknak össze"
"egy univerzális tápegység, ami 0-120 Voltig felügyeli"
"A lemezek közötti feszütség esést 1.85 Voltra célozzák meg."
Az elektródák távolsága:"úgy emlékszem 2 mm körüli"

Ezek az adatok azt a kérdést vetik fel bennem, hogy egy katód és 48-50db neutrális majd egy anód elektróda van a vízbontóban? Mert ha így van, az másképpen működik mágneses szempontból is, mint a több ponton is betáplált több katódos és több anódos, de közöttük természetesen a neutrális elektródákkal is párhuzamosan egységekre szabdalt, de egy közös elektrolitos Dry szárazcellás bontók.

Milyen volt az 50-52 lemezes Dry cella elektromos bekötése? Mert ez érdekes és több kérdésre magyarázatot adna.

amper-vadasz 2011.03.06. 12:08:43

@fr33m4n: Szia! Arra nem gondoltál, hogy HHO-val kombinált üzem mellett 4T otto motornál csökkented a motor által beszívott üzemanyag: levegő és benzin egy részét? Ha csökkented a beszívott levegőt a HHO gáz sem hígul fel drasztikusan, jobban érvényesül a HHO gáz energiája, jelenléte.

-oooo+ 2011.03.06. 12:41:59

@amper-vadasz: Szia! Olvastam a hozzászólásodat(www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3954_12_ASC.html).Milyen elektronikát használsz a pulzáló egyenáram létrehozásához?Tudnál linket v. kapcsolási rajzot feltenni vhova? Köszi előre is!

Tuning 2011.03.06. 16:56:29

Némi észrevétel:
"Itt jött az első nagy meglepetés: negyed liter/ 1000 cm3 bőven elég."
- Itt már tiszta hidrogénről van szó és nem mixről, vagyis 2:1 hidrigén-oxigén arány esetén mégis csak kell az erősebb bontó.
- Ez ha jól értettem kamionokra vonatkozik. Ott mennyit forog a motor? max. 1500 fordulat/perc.

Na akkor mennyi mix kell a mi pörgős motorunkba?
Attól tartok, hogy ez nem olyan egyszerű mint az 1x1!:-)

Már patkolttojas bejegyzése óta azaz érzésem, hogy a helyes út a hidrogén és az oxigén szétválasztása.
Csak nem igazán értem, hogy annál a szeparátornál hogy történik az áramvezetés!

amper-vadasz 2011.03.06. 18:32:26

@-oooo+: Szia! Anno a kisgép gyári 6V 20W-os generátora alkalmatlan volt a vízbontó megtáplálására ( a 6V 5W izzót sem bírta működtetni, kispórolták a zománchuzalt a tekercsekből ) így külső akkuk 2db 12v 7.2Ah párhuzamosan kötve táplálta a vízbontót. Azért, hogy nem merüljön le hamar a két pici akku a több órás munka alatt, kb. 2.5 - 3.5Hz-en pulzáló elektronikus 12V-os index automata és normál 12V-os relé szaggatta a két cellás bontóra a +12-10V betápot. A vízbontó 1. próbára már remekül működött a kisgépen, ezután a gyári generátorát átépítettem. Kapott két új 20W világító tekercset, amik 0.7-es zománc huzallal még fullra lettek tekercselve, 4 - 4 db 6A-es diódával egyenirányítás után a tekercsvégek közösítve lettek, ez megy direktben a vízbontóra elektronika nélkül. Járó motornál kap egyenáramot a vízbontó, álló motornál automatikusan kikapcsol, tökéletesen működik. A két cellás bontó betáp kötése módosítva lett ( a Föld D-i pólus mágnesesség miatt ) , felül a katód, alul az anód, így az áramfelvétel emelkedett és a gázhozatal is növekedett a HE leírt bekötéshez képest. Ugyan ez a betáp felcserélés ( áram irány váltás ) a 10 lemezes, 5 sorba kapcsolt cellás bontón is áramfelvételt növelt és a gázhozatal 2.85x lett. Ha visszacserélem a betápot ( áram irányt ) a bontó nem dolgozik lelkesen. Nagyon nem mindegy, hogy van elektromosan bekötve a vízbontó, az elektródák ( csak anód és katód, nincs neutrális ) , és a bontó mágnesesen hogy áll a Föld mágneses teréhez képest.

-oooo+ 2011.03.06. 20:40:24

@amper-vadasz: Köszi a választ. A generátor tekercselés rész magas.A diódák tekercsvégenként 2-2db párhuzamosan vannak kötve? A 2.85x gázhozam nem semmi,amperszám is ilyen arányban nőtt? Most már nem pulzáló árammal operálsz ha jól értem?

fr33m4n · http://johann.creativweb.at/ 2011.03.06. 21:07:25

@amper-vadasz: Szia! Nagyon kevesnek tünik ez az arany, akar fel liter, akar egy liter HHO gaz ~900 liter levegöhez.Nem igazan tudom elkepzelni, mennyivel lehetne csökkenteni a bevitelt. Mondjuk, ha 20% a megtakaritas, akkor a pelda esetben 4 liter fogyasztas helyett 3,2 liter lenne az üzemanyag, es 720 liter lenne a szükseges levegö. A hianyt valami formaban az 1l HHO gazunk kellene helyettesitse. Meghozza 180 liter levegöt es 0,8 liter üzemanyagot. Ezen meg egy kicsit el kell gondolkodnom :)
A masik: mennyiben mutatkozik kopas a dinamon, ha 50A aramot veszek ki belöle allandoan? Van talan valakinek tapasztalata?

amper-vadasz 2011.03.06. 22:05:19

@-oooo+: Szia! Az a kisgép generátor nem azonos pl. egy autó 12V-os generátorával, ahol a forgórész gerjesztése szabályozható. A kisgép generátora állandó mágneses forgórésszel rendelkezik ( lendkerék mágneses gyújtás ) . Az eredeti új 20W-os világító tekercsek menetszám növelése a csévetesten fullra tekercseléssel a leadott feszültséget növelte. A két világító tekercs váltóáramot állít elő, amit graetz hidas ( 4db 6A-es dióda tekercsenként ) egyenirányítás után lehetett csak közösíteni.
Az amper is növekedett, de eredeti bekötésben a bontó pl. 1.13min alatt termelt 50ml, míg a fordított áramirány bekötésben 26mp is elég hozzá. A bontó ugyan az maradt, csak az áramirány változott meg. Ezért is építettem anno a kísérleti 10db perforált lemezes, 5 sorba kapcsolt cellás vízbontót, ahol minden elektróda mágnesesen is vonzásban áll a mellette levővel, függetlenül attól, hogy egy elektrolitban dolgoznak az elektróda párok, vagy csak egymás mellett állnak, de nincsenek közös elektrolitban. Mivel minden elektróda külön van bekötve, tetszés szerint változtatható az elektródán átfolyó áram iránya is. Ezt pl. neutrális elektródáknál lehetetlen elérni. Ezért írtam, hogy kíváncsi lennék az áram irányokra a neutrális lemezeket is használó vízbontókban. Érdekes lehet mágneses szempontból.

Igen, fix egyenárammal dolgozok.

Ami még érdekes és tény, a mágneses erővonalak a mágneses pólus élekből indulnak ki, nem véletlenül csiszolta a lemezeit Bob Boyce, nálam a perforált lemez élekből fejlődik a gáz. A vízbontás és a mágnesesség szorosan összefügg. Ahol elektromos áram folyik, ott mágneses erővonalak is kialakulnak, és mágneses tér keletkezik.

amper-vadasz 2011.03.06. 23:23:58

@fr33m4n: A levegő benzin keverék üzemanyag tökéletlenül ég el a motorban 14.7:1 levegő arány ellenére is! Alig van idejük a keveredésre, már jön is a gyújtószikra! A HHO gáz jelentősen javítja az amúgy tökéletlen égés minőségét. 5000m/s sebességgel ég, nagyon gyors! Jóval több energia szabadul fel, mint a benzin levegő tökéletlen keverék égése közben. Maga a benzin pl. csak gőzeiben ég el rendesen. A hagyományos karburátor, de a benzinbefecskendező sem képes a tökéletes benzin elporlasztásra, akkor eleve el sem tud égni rendesen, rosszul keveredik a levegővel. Nagyon kevés az idő hozzá!
Pl. 1936-ban Amerikában ezért készítette el a Pogue Carburetor-t:

translate.google.hu/translate?u=http%3A%2F%2Fblog.hasslberger.com%2F2007%2F04%2Fpogue_carburetor_gasoline_vapo.html&sl=en&tl=hu&hl=hu&ie=UTF-8

A II világháborúban az Amerikaiak használták is, majd lett belőle sorozatgyártás is a civil embereknek, de végül épp Amerikában tűnt el, az se jó, ha túl kevés benzint fogyaszt a motor. Érdekes.

Ez pl. hideg benzingőzös levegővel, finom apró szerkezetű benzinpárával és kevés levegővel működik:

www.youtube.com/watch?v=7z3xL6S9gPE

A dinamó, mint áramtermelő elavult, a szabályozása miatt is kényes technika, a váltóáramú generátor méretileg kisebb és nagyobb teljesítmény leadására képes. Az más kérdés, hogy pl. egy max. 50A-t leadni tudó generátort használsz, vagy egy nagyobb 100 - 120A-es generátort terhelsz meg folyamatosan 50A-el. Vannak típushibák, van ahol a dióda híd gyengébb ( nagy nyári meleget nem igazán szeretik ) , van ahol az állórész, és van ahol a forgórész vagy a szabályzó elektronikája fárad el hamarabb. Szerencsésebb nagyobb amperű generátort használni, vagy ha mód van rá plusz generátort beépíteni, ami pl. csak a vízbontóra termel áramot. Sok autónál az akkutöltés sincs rendben, erre még +vízbontót is rátelepíteni. Érdemes az autó elektromos töltési rendszerét ellenőrizni, mielőtt nagyobb fogyasztót ( pl. 20 - 30A-es vízbontót ) kap.

hho2 2011.03.07. 18:33:21

@amper-vadasz:

Üdv!

Igen láttam ezeket a cellákat. Az elrendezése, mivel 24 Voltos rendszerre szánták, 12 semleges kiosztással két pozitív 2 negatív, valamit egy nagyobb cella szintén 12 semlegessel, 3 negatív, 2 pozitív. De amint sikerül jobban hangolni a cellákat, csökkentik a lemezek számát. A 2 anód-2 katódos, 12 semleges megoldást fogják használni a szettben.
HHO2

patkolttojas 2011.03.07. 19:55:09

@amper-vadasz: Szia! Egy picit most szeretnék bele vau-vau a dologba. Azt hiszem egy kicsit kisiklik a dolog, bár nem tudom, hogy mit jelent ebben az esetben ez a kifejezés. Lehet, hogy a helyes utat! Nem tudom. De. Így szoktam kezdeni, ha akadékoskodok.
Több dolgok vannak (földön és vízen), melyeket nem nagyon értünk. Azt hiszem Téged mostanában nagyon erősen foglalkoztat a vízbontás és a mágneses tér összefüggése. Lehet, hogy a Horváth-féle vízbontó adja Neked az ihletet? 1976-ban már pedzegette a támát, csak szerintem ő egy kicsit számomra érthetetlen dolgokat is belekevert, úgy mint sugárzás, stb. De a lényeg, azért benne van az ő találmányában is, meg ha jól sejtem a Meyer bácsiéban is. Miről beszélek, ugyan arról, amiről Tamás az amerikai tapasztalatai alapján. A tápegység, amit használnak bár nagyon nagy teljesítményűnek tűnik, de azért nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy főzik! Minden további nélkül el tudok képzelni akár 200A-es impulzus szerű áramfelvételt egy cellánál, és azt is, hogy mindez vagy 200V mellett igényeltetik. Itt a lényeg. Az idő. Ha arra gondolsz, hogy a nagyon divatos PWM-eknél azzal dicsekszik a gyártó, hogy tud 650A-t, és folyamatosan is mehet rajta 150! Gondolom láttál már ilyet belülről is. Akkor erről egyenlőre ennyit. Viszont az igaz, hogy nagyon rövid ideig, mikrosecundum nagyságrendben lehetséges mindez. Ha arra gondolok, hogy akár csak nagyon rövid idejű, ámde igen szapora nagyteljesítményű impulzusokat kell kiadni, akkor bizony ahhoz nem elég egy lapos elem.
Tehát, mindamellett, hogy nagyon érdekes dolgokat látott és tapasztalt Tamás odaát, ne a szélsőséges dolgokat próbáljuk kiragadni belőle, hanem nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Próbáljunk olvasni a "sorok között"!

Üdvözlettel: patkolttojas

amper-vadasz 2011.03.07. 22:34:37

@patkolttojas: Szia! "Azt hiszem Téged mostanában nagyon erősen foglalkoztat a vízbontás és a mágneses tér összefüggése." Az elektromos áram mágneses hatásait se hagyd figyelmen kívül, és a mágneses pólusok egymással való kölcsönhatásait sem érdemes elhanyagolni.
"Lehet, hogy a Horváth-féle vízbontó adja Neked az ihletet?" Nem, teljesen más vezérel. Anno a nagy elméleti forrásanyagokat átrágtam rendesen, majd a gyakorlati oldalát kezdtem fürkészni és a saját szememnek és tapasztalataimnak hittem. Igyekszem kiküszöbölni a lehetséges hibaforrásokat, és csak azt alkalmazom, ami hatékonyságot növel a vízbontóban. Több mint három éve fogott meg a téma, és pl. az 1. között volt, hogy elhagytam a neutrális elektródákat.
Te pl. vizsgáltad, nézted az elektródákat működés közben is, vagy csak építettél egy Dry száraz cellás bontót, ami a "favorit" sokfelé? Nem kötözködni szeretnék, tisztelem amit Te is dolgozol a témában, csak érdeklődők.

Üdvözlettel: ampervadasz

patkolttojas 2011.03.07. 23:25:13

@amper-vadasz: Szia!

Nem szó sincs róla, hogy bármi rosszat is mondjak, sem Rólad, sem másról. Csak azért kérdeztem meg a Horváth-féle dolgot, mert ha végigolvastad a szabadalmát, akkor bizony ott is van rendesen mágneses tér, mer minden.

"" Te pl. vizsgáltad, nézted az elektródákat működés közben is, vagy csak építettél egy Dry száraz cellás bontót, ami a "favorit" sokfelé? Nem kötözködni szeretnék, tisztelem amit Te is dolgozol a témában, csak érdeklődők. ""

Igen, sőt mást is. Én ott kezdtem, hogy 2, 3 , 4 , 5 , 6 lemezes bontó hogyan viselkedik, csináltam olyan merülőset direkt, hogy lássak a lemezek közé is oldalról, mert a DRY-CELL esetén ez lehetetlen, kivéve, ha nem hibrid, akkor lehetne látni. De akkor sem látsz sokat, mert ha túl közel vannak az elektródák, akkor Te is tudod, hogy nem látni közé. Ezt úgy vizsgáltam, hogy egészen kis árammal hajtottam, csak annyira, hogy éppen gyöngyözzön, mert akkor is pont ott válik ki a gáz, mint nagy áramnál, csak kisebb mennyiségben.

Aztán csináltam olyan cellát is, ahol nem tömör volt a lemez, direkt szereztem perforált lemezeket, egészen apró lukakkal, mert azt akartam megnézni, hogy az éleken valóban több gáz termelődik e, vagy nem.

Több mint 5 évvel ezelőtt terveztem egy szénelektródás bontót, rém érdekes volt, sikerült felrobbantanom, hatalmas volt a pukkanás. Rosszul rögzítettem egy szénrudat és belül szikra keletkezett. Nagy siker volt. Egyébként nem volt rossz. Azt még akarom folytatni. Aztán terveztem különféle formájú, lemezkialakítású merülős bontókat, egész jó elrendezésekkel, de macerás volt a lemezek kivezetése. Állandó probléma volt a tartály, amibe építettem. A rozsdamentes csavarok az átfolyó áramtól állandóan kiolvasztották magukat a műanyagból, mert ugye itthon nem nagyon lehet olyan hőálló anyagból jól záródó edényt kapni, ami nekem megfelelt volna. Azóta talán van, de akkor nem volt.

Akkor még nem volt még gondolatban sem a 316Ti lemez pl. legalább is nekem nem jutott eszembe, na meg anyagilag sem álltam annyira jól, hogy sokat költsek rá. Bevallom, mai szemmel, akkor álltam jobban!!! De mindegy.

Tehát. nem foglalkozom én sem minden opcióval, statikus mágneses teret vizsgáltam, meglehetősen erős mágneses térben, egy laza 250 kilós imodium mágnessel. Nem a mágnes súlya annyi, hanem az ereje. Felteszed egy köszörült lapra alátét nélkül és egy bennszülött lesz belőle! Le nem veszed egyhamar.

Azért, ha tapasztaltál változást a mágneses tér hatására a vízbontásban, akkor azért írjál! A statikus tér nem hatott rá! Ez biztos. Marad a változó, impulzusokkal előállított. Azt hiszem emlegettem már, csak nem mindenki figyel. Nem baj.

Hát mára ennyit.

Üdvözöllek: patkolttojas

Puca76 2011.03.08. 08:33:43

Üdv mindnekinek!

Találtam egy oldalt ahol van digitális ampermérő, cserélhető ellenálással.Nem értek hozzá, de úgy írja fel lehet túrbózni a méréshatárt.
Aki ért hozzá ránézne?
link:
elektroexpressz.hu/spl/355366,2/Muszer

Nem igazán nagy a mérete, és szerintem még esztétikus is, ha mindezek mellett még jó is akkor szuper lenne.

Puca76 2011.03.08. 13:25:16

Szevasztok!

Újra a véleményetekre lennék kíváncsi.Találtam egy oldalt ahol fittingeket árúlnak + hozzávaló csövet.A cső belső átmérője 4 mm 138Ft/fm áron, a hozávaló fittingeké pl könyök bruttó 54 Ft.Ettől csak a végzáró dugó drágább 104 bruttó.
Nézzétek meg a saját szemetekkel itt a link:
www.hydrolight.hu/termekek/fitting_mikrocso.html

Az árlistánál bal oldalt egy pdf formátumot kell letölteni, abban minden benne van.
Amiben a véleményeteket szeretném kérni pedig az hogy a 4 mm belső átmérő nem túl kicsi?
Az oldalon vannak más anyagú csövek és fittingek is fél és colos kivitelben, érdemes lenne inkább azokban gondolkodni?
A másik weboldal amit találtam ott szabnak méretre víztiszta plexit, pl: 2 db 22x22 cm-es közel 1700 ft, de legalább nem kell egész táblát megvenni.
link:
www.muanyag.hu/plexiglas_xt_0a000_viztiszta-444.html/hun/
Az egyedi vágott darabnál ne felejtsétek beállítani a vastagságot.
Remélem ezzel tudtam segíteni is nem csak kérdezősköni.

hidrogén · http://hidrogen.blog.hu 2011.03.08. 19:23:46

@Puca76: Kár, hogy nincs vastagabb fitting. Jó alternatíva lehet kis köbcentinél...

patkolttojas 2011.03.08. 19:30:01

@Puca76: Szia!

Kis tévedés, a plexi ügyre gondoltam. Van azon az oldalon egy kis szöveg, amit elfelejtettél elolvasni. Minden képen az egész táblát számlázzák ki, legfeljebb kérheted, vagy nem a maradékot, de attól nem lesz olcsóbb. Szerintem ez fontosabb jelenleg, mint az ,hogy mennyibe is kerül a két plexi lapod, mert így nagyon drága lesz.
Nézz utána!

Üdvözlettel: patkolttojas

amper-vadasz 2011.03.08. 23:00:53

@patkolttojas: Szia! A Dry cellánál a "csak"-ot idézőjelbe akartam írni, de elmaradt, utólag elnézést érte.
A szénelektródás bontó anno egy Daciaban szállt el Neked?

Számomra a Horváth-féle bontó túl komplikált volt, azt eleve passzoltam.

Az általános vízbontók az elektrolízisre épülnek, anód és katód elektródák elektrolitban dolgoznak..

A 2, 3, 4, 5, 6 lemezest próbáltad, vizsgáltad, én is, de éppen fordítva kezdtem 5, 4, 3, 2 elektródákkal.
A 2 elektródást vizsgáltad, de a 2-2, 2-2-2, 2-2-2-2, 2-2-2-2-2, 2-2-2-2-2-2 stb. elektródást is tesztelted külön - külön elektrolitos cellákkal? Egész más a felállás, ha csak katód és anód elektródák vannak, mint a gyengébben termelő neutrális elektródák, amik még ráadásul egy közös elektrolitban kénytelenek dolgozni. Nekem a Dry szárazcellás bontó egy esetben lenne "szimpatikus", ha 5-6-7db azonos lenne belőle ( külön - külön elektrolittal ) , amik elektromosan sorba vannak kapcsolva, és csak katód és anód elektródák lennének. Tudom, egy cella + a ..... megépítése vagy megvásárlása is épp elég.

Bob Boyce 101 lemezes bontója tartalmaz neutrális elektródákat, de 100 különálló cellából áll. Az elektródák felületét csiszolta és mágnesezte is.

Perforált lemezes katód és anód, merülős elektródákkal dolgozok még jelenleg, amik csiszolva és rajztűvel karcolva is lettek a több él miatt. Érdekes, hogy a vízszintes él ugyan annyi, mint a függőleges, mégis a gáztermelés a függőleges éleken sokkal intenzívebb.

Volt egy érzésem, hogy a vízbontókban érdemes számolni a mágnesességgel is, így építettem egy olyan 10 lemezes 5 cellás vízbontót, amiben tesztelni lehet az esetleges mágneses hatásokat is.

Az elektromos bekötés sem mindegy, sikerült pl. 1.-re véletlen úgy bekötni az egymás mellett szorosan álló ( egy cella csak 6.5mm vastag, benne katód és anód elektróda 1mm távolságban! ) , soros elektromos kapcsolású, külön - külön elektrolitos cellákat, hogy a vízbontó egyel talán nem csinált semmit! Először egy pillanatra felvett rendesen áramot, mint amikor a vízbontó beindul, majd kb. 40-50mA-re zuhant hirtelen az érték! És csak néztem először, hogy mi a búbánat van! Mi történt? Semmi különös, sikerült úgy bekötni az 5 cellás kísérleti vízbontót, hogy mind a 10 elektróda taszította egymást mágnesesen!
Bontó újra szétszerel, elektródák cellánkénti újra átkötése, a bontó már működik, de az 1. 3. 5. cellában az elektrolit függőlegesen felfelé halad az elektródák között, a 2. 4. cellában az elektrolit függőlegesen lefelé halad az elektródák között! Hmmmmmmm!
10 lemezes 5 cellás bontó újra szétszerel, elektródák 3. elektromos átkötése: A bontó működik, mind az 5 cellában az elektrolit függőlegesen felfelé áramlik. Semmit nem csináltam, csak az elektródákon átfolyó áram irányát változtattam. Ezt csinálja meg valaki neutrális elektródáknál, lehetetlen!

A vízbontó fő áramirány megváltoztatása után ( betáp 0 - 14V felcserélés ) érdekes módon a bontó áramfelvétele növekszik és a gázhozatala 2.85x növekedett. Mi a fene! Betáp visszacserél, a bontó ismét gyengén dolgozik, gázhozatal jelentősen csökken. Ezt párszor még kipróbáltam, de az új fő áramirány bekötésben a bontók csak lelkesebben akarnak működni. Semmi nem változott, "csak" az áramirány fordult 180'-ot, amivel a Föld D pólusának mágneses erővonalai, a Föld északi féltekén rásegítenek a tudatosan mágnesesen épített bontó működésére.

Ahol elektromos áram van, ott a mágneses erőterekkel is számolni kell. A Föld egy elég nagy mágnes, a mágneses erővonalai több 10000km magasságig képesek hatolni, míg el nem fogy 1x

Üdvözlettel: ampervadasz

hho2 2011.03.09. 07:16:07

@Puca76:
Szia!

Ha érdekel van 18x18 cm-es 20 mm vastag plexim, 1400.-/db., amíg a készlet tart.
HHO2

Puca76 2011.03.09. 08:03:10

@hho2: köszönöm ,nekem a méret sajna nem jó ,mert 170 x105 mm a lemezem amit szó szerint kaptam.Ma írtam egy cégnek vágnak le darabot is, igaz 24 ezer ft m2 áron.

hho2 2011.03.09. 08:26:45

@Puca76:
Szia!
18x15.5 cm-es is van, 1100-ért.
HHO2

patkolttojas 2011.03.09. 09:44:52

@amper-vadasz: Szia amper-vadasz!

Nem, csak a műhelyemben sikerült felrobbantani. Azért a kísérletet majd megismétlem, robbantás nélkül.

Nagyon érdekes dolgokat mondasz. Nem, én nem csináltam sok 2 lemezes bontót, mert másra voltam kíváncsi a lemezekkel kapcsolatban, oda elég volt egy-két különálló cella is. Azért érdekes amit írsz,gondolok itt a polaritás forgatására. Azt azért tudnod kell, hogy a lemezek "formázódnak" és nem lehet ám csak úgy forgatni a polaritást rajta, mert akkor bizony az "átpolarizálódás" hirtelen nem megy végbe! Remélem ezt nem tudtad be a mágneses tér változásnak. Ezt akkor úgy kellett volna elkövetned, hogy az elektródák minden esetben mindig ugyan azt a pólust kapják, az állandó kell, hogy legyen, vagyis a cellákat adott esetben forgatni kellett volna az elektrolitban. Csak a pólusváltással elképzelhető a visszaesett áram és gáztermelés, ez teljesen normális jelenség, ennek semmi köze a mágneses térhez. Persze nem kizárt, hogy ha helyes polaritással kötöd be a lemezeket, akkor is érzékeny lehet ez a jelenség, de ez gondolom egy újabb kísérlet. Sajna itt nem tudok rajzot csatolni, hogy mire is gondoltam, hogy értsd is, mire akarok kilyukadni, de majd megoldom.

Te ezt írtad:
"Bob Boyce 101 lemezes bontója tartalmaz neutrális elektródákat, de 100 különálló cellából áll"

Azt azért megmondhatnád, hogy érted? Én nem láttam semmiféle különálló cellákat (értem ez alatt elszeparált), ami én láttam, az 1 pozitív lemez, 99 semleges, és 1 negatív lemez. Mindezek egy közös nagy kádban, egymástól egyforma távolságra lévő lemezekkel, mint egy merülős bontó. Ez minden. Nézd meg a fényképét a neten.

Ő valóban mágnesesen is polarizálja a lemezeket és felhívja rá a figyelmet, hogy NEM LEHET UTÁNA FORGATNI ! Ha követni akarod ezt az utat, akkor ezt is vedd figyelembe! Aztán kondicionálja a lemezeket NaOH oldatban, majd csak a mosás után tölti fel KOH oldattal. Lehet, hogy én tudom rosszul? A lemezeket ő is agyoncsiszolja, hosszában - keresztben. nyilván a könnyebb gázkiválasztás miatt. Ennek viszont ellentmond Tamás tengerentúli információja, ahol galván polírozzák a lemezeket (valamiért), nyilván eltelt azóta egy pár év és ez a mostani állapot. Lehet ezt is figyelembe venni esetleg. Mindennek megvan az oka. Nekem sajnos nincs módomban megfizetni egy ilyen jellegű újabb kísérletet, hogy mennyire változik a dolog lényege ekkor, vagy akkor, de olvasgatni még tudok, majd keresek erre vonatkozó konkrét információt is.
Viszont nem írtad, hogy a kísérleteid során milyen MMW értéket értél el. Szemre nem lehet megmondani, hogy jobban pezseg, biztos jobb, avagy fordítva. Sajna mérni kell!

Üdvözöllek: patkolttojas

Puca76 2011.03.09. 12:51:35

@hho2: a lemezeim amit kaptam 17 x 10,5 cm.Nem tudom mi a biztonságos többlet méret körbe, de én olyan 2 cm szánok rá.
5 mm-es plexim van 3 darab ami kiadná a nekem megfelelő méretet, de kettőt össze kell lapjáról ragasztanom,hogy a 10 mm-es lapba menetet tudjak vágni.Igazából nem bízom benne hogy tökéletes lesz ezért szeretnék rendelni 10 milliméteres lapot ami legalább 21 x 16-os.
Köszönöm a neked és minden fórumozónak a gyors válaszokat.

papapapus 2011.03.09. 12:53:27

Plexi tel:061 215-3822.Lágymányosi híd lábánál van.Helyben vágják,(ha még megvan).Árat lefixálni darabra.Nagyon rendesek.
Amit kérdeznék elektronikához értő uraktól:szomszéd csinált tavaly egy pwm-t nekem.Csak 13 amp. lehetett belőle kicsikarni.Valószínű azért, mert belül a vezetékek vékonyak voltak.Most átalakította,új nyáklap,feteknél 2,5 vezeték.DE ,a kijövő vezeténél azt mondja nincs + és -,mert váltogatja egymást.(gyönyörű négyszögjelet ad)mondja a szomszéd.Az biztos, ha rárakom egy aksira, a 30 amp. műszerem azonnal kiakad.Hozzászólásokban olvastam, hogy a +és - vezetékeket felcserélem a cellán,más lehet a gázképződés mennyisége.Nos akkor jó,vagy nem jó az elektronikám?

lütyő 2011.03.09. 13:26:28

Üdv mindenkinelk. Ma kipróbáltam a csiazolatlan verziót ( tiszta lemezfelület nincsmég tamás által leírtak alapján polírozva egyenlőre )elsőre anyi lácódik hogy sokkal kissebb az elektrolid kilökődés cella bekepcsolásakor. Rohanok dolgozni további tesztek holnap.

amper-vadasz 2011.03.09. 15:36:25

@patkolttojas: Szia!

Nekem két afférom volt a termelt gázzal szintén a műhelyemben.
Az 1. még a legelején volt, +NNN- cella verzió 12V, a felszínre jutó gáz begyújt, de semmi, 24V semmi, 36V némi pattogás, 48V gáz robban, elég hangos volt és mivel nem kedvelem a petárdát, fel is hagytam az ilyen gáz tesztel.
A 2. elég közeli "élmény" még mindig, fél napig sípolt a fülem tőle, elég agresszív lett a gáz buborék a begyújtásnál. Ez az új áramirány bekötésnél tapasztalható.

A lemezek "formázódásával" nagyon is tisztában vagyok, szentírásként tekintettem rá, pl. amikor több alkalommal is cseréltem az elektróda bekötéseket, forgattam az elektródákat, nem csak az áramokat! Ami katód volt, az katód maradt, ami anód volt az anód maradt.
Viszont az 5 cellás mágneses bontó elektróda párjai leges legelőszőr nagyon kicsi távolságra sikerültek, a bontó nem dolgozott ebben a formában ( többet vártam tőle ) a lemez távtartók miatt, az elektródák távolságát utólag növelnem kellett 1mm-re, amitől igencsak szűkös lett az 5 cellás plexi ház az elektróda párok számára. Ennek ellenére forgattam az elektródákat és az áramokat a már említett 3 esetben, de macerás volt mindig az átépítés. A bontó táp áram irányát 2 év után cseréltem fel, lesz ami lesz, lemez polarizáció ide vagy oda, szándékosan lustaságból megtettem. Ha az eredeti betápot változtatod meg először jóval több ampert vesz fel a bontó ( míg legyőzi a felhalmozott ellentétes töltéseket ) , mint normális indításkor, de ez hamar normanizálódik. Érdekes, hogy két télen is vizsgálva a bontót az eredeti felül anód alul katód bekötésben a hideg elektrolit nagyon visszaveti a bontó működését, míg az alul anód felül katód bekötésben, a hideg elektrolitban is intenzívebben képes működni. Nem csak ez a bontó, másik lemezes bontón is jobban dolgozik az alul anód, felül katód bekötésben. Többször is próbáltam, mindig ez a tapasztalat.

"Azt azért megmondhatnád, hogy érted? Én nem láttam semmiféle különálló cellákat (értem ez alatt elszeparált), ami én láttam, az 1 pozitív lemez, 99 semleges, és 1 negatív lemez." Talán érdemes lenne elolvasni Pájer Tibor oldalán a Bob Boyce bontó elemeinek a készítését, pár dolog felett elsiklott a figyelmed. Ha egy "kádban" van a 101 lemez, akkor minek felette végig a speciális adagoló cső? A bontó fenék lemeze és az oldalfalainak a kiképzése olyan, hogy pontos méretes rések lettek bemarva, a lemezek ezekbe a résekbe passzentosan illeszkednek és tömítenek is. Ettől 100 különálló cellára oszlik a bontó, amit később a lemezek kondicionálása után lehet normál elektrolízáló vízbontóként is használni, vagy rezonáns bontóként, jóval nagyobb hatásfokkal üzemeltetni.

A 101 elektródát a felületi kondicionálás előtt mágnesezte is, tudom emlékszem rá, nem hagytam figyelmen kívül és hosszú ideig szentírásnak is vettem. Nem vagyok tojáshéj fenekű kezdő a témában, elhiheted.
Tamás, amit bontót látott Amerikában, tele van neutrális elektródákkal és az egész egy közös elektrolitban dolgozik. Nyilván igyekeztek minden élet eltűntetni, lepolírozni a lemez felületekről, amik a mágneses pólus élek, mágneses erővonalainak kiindulási és visszaérkezési pontjai lennének! Ha nem számoltak az elektromos tű áram impulzusok mellékes hozományával, a mágneses térrel és az erővonalaival, nyilván minimalizálni akarták a forrásait! Bob Boyce meg éppen azokat csalogatja elő a sík lemezek felületén, minél több van belőlük, annál jobb. :)

Lajos a K-fórumon anno megépítette a Cseh Skoda bontó 5 szekciós változatát, +NNN- ez volt 5x, és közöttük 5mm-es Alu lemezből voltak elektródák, amire megszakító vezérlésű gyújtótrafó szekunder kivezetése volt kapcsolva. Az elektródák utólagosan perforált ( kifúrt ) Ro és Al lemezek voltak, amiket nem szabad "zönkölni" lesorjázni, max. csak csiszolni, mert az éleknek nagy jelentősége van.

Érdemes Dry cellás videókat is kutatni, igaz, hogy a Dry cellás bontó zárt, de azért volt pár ügyes felvétel, ahol nagyon jól látható a belső "működése"..

www.hho-generator.de/en/hho-mmw-calculator.htm

Ez alapján számolva a felül anód, alul katód elektróda bekötésnél, elektronika nélkül, MMW: 4.18
Ahol: 14.35V x 0.7A = 10.045W/óra, 2.87V/cella bontási feszültségen 71.39 mp alatt termelt 50ml gázt, ami csak 2.5L/óra.. 2 évig így működött.

Alul anód, felül katód elektróda bekötésnél, ugyan az a bontó, elektronika nélkül, MMW: 4.09
Ahol: 13.17V x 2.14A = 28.18W/óra, 2.63V/cella bontási feszültségen már csak 26 mp alatt termel 50ml gázt, ami 6.9L/óra. Csak a fő áramirány változott, a felvett villamos teljesítmény nőtt, a gázhozam 2.76x emelkedése, pedig az 1. esetben a cellánkénti bontási feszültség magasabb volt, aminek hatására több ampert kellett volna felvenni a bontónak. Az csak úgy sikerült, ha jelentősen növeltem a 14.35V-os forrás feszültséget. Alul anód, felül katód elektróda bekötésben a vízbontók lelkesebben dolgoznak, ezt tapasztaljuk. Érdemes összedolgozni, mert nincs két egyforma bontó, és nem lehet tudni, ki mit figyel meg ( és mire figyel fel ) a bontója működése közben.

Üdvözlettel: ampervadasz

Puca76 2011.03.10. 18:18:49

Találtam céget ahol levágják a plexit anélkül hogy az egész táblát meg kellene venni! :-)
Ma kaptam a levelemre választ!

Köszönjük érdeklődését. Az ön által kért termékre az alábbi árajánlatot adjuk:

Termék: Vágott plexi lap

Mennyiség: 2 db

Méret: 230x170mm

Anyag: 10mm v.t. plexi

Ár: 1000,-+áfa/db

A hátránya hogy vidékre 3000 +áfa ellenében szállítanak, de még mindég olcsóbb mint egy teljes tábla.
A cég linkje:

www.mkiplexi.hu/hu/elerhetosegek.php

amper-vadasz 2011.03.10. 18:48:02

@Puca76: Szia!

Kérdezd meg tőlük, hogy lehet-e úgy vásárolni náluk, hogy megadják a bankszámla számukat, és az alkatrészek árát + a normál postai csomag feladási árát, ami 1050Ft/20kg-ig, előre elutalod a számlaszámukra. Van cég ahol így is lehet vásárolni, ami jóval kedvezőbb, mint az utánvétes csomag, vagy a futár.

www.alexovics.hu/arlista.pdf

Itt is foglalkoznak plexivel, anno tőlük vásároltam a bontó házához az előre méretre vágott elemeket, személyesen vettem át. Speciális pillanat ragasztóval sikerült szabályosan összehegeszteni az elemeket, olyan lett az 5 cella, mintha egy anyagból öntötték volna ki. A ragasztási felület víztiszta, és lúgálló.

attikanagy 2011.03.13. 07:28:14

Miért lett törölve patkolttojás kérdése?????????????????

amper-vadasz 2011.03.13. 10:54:34

@attikanagy: Érdekes, ilyet DN szokott csinálni a fórumán..

Karburátoros kétütemű motor erőtlenül, a keverékolajozás ( 30:1 - 25:1 ) és a tökéletlen égés miatt nagyon füstöl, és szabályosan maró, irritáló volt a kipufogógáz 19 évig.

Vízpára mellett ugyan ez a 2T karburátoros motor full gázon brutális erővel dolgozik. Kipufogógáz tiszta, kipufogó csont száraz, elégetlen olajnak nyoma sincs, nagyon jó orrom van!
Bio motor üzem, a darazsak is megkedvelték a kitisztult keskeny 1cm átmérőjű kb. 20cm hosszú kipufogó kivezető csövet..

A darazsak jól "megszívattak", felújítatták velem a 2T motort.. Új dugattyúgyűrűkkel +új főtengely szimeringekkel a 2T karburátoros motor ( 20:1 keverékolajozás mellett ) +mini plazmagyújtás alkalmazásával és kevesebb vízpárával, 1/3 - 1/2 motor fordulaton ugyan azt a brutális erőt tudja semmi füstöléssel, mint a gyűrűzés előtt, mini plazmagyújtás nélkül, vízpára hozzámixeléssel full gázon.
A 2T motor jóval kevesebb benzin Arol2T 20:1 hagyományos foszilis üzemanyagot fogyasztott, igaz nem volt benne semmi motorelektronika, ami a bio kipufogógáztól megzavarodna.

Szerintem érdemes lenne egy hagyományos mechanikus szivatós karburátorral a benzinbefecskendezőt kiváltani és csak a gyújtásrendszert meghagyni, vagy azt is felpöckölni magasabb feszültségre pl. CDI gyújtás +mini plazmagyújtás a gyújtógyertyán leárnyékolva az egyéb kényes autóban lévő számítógépek miatt..
süti beállítások módosítása