Sziasztok!

Beszéltünk már sokat a HHO cella anyagainak kiválasztásáról, fontosságáról, azonban úgy érzem még mindig nagy a tájékozatlanság ez ügyben. Különösen az elektródák (lemezek) terén. Ez a kis bejegyzés ezt a bizonytalanságot és a jelölésekkel járó "számháborút" próbálja feloldani.

Fel kell tennünk a kérdést: mi az amit esetünkben tudnia kell az anyagnak?  Jó korrózióállóság, jó vezetőképesség, lehetőleg kis súly, alacsony ár. Mivel lúgos környezetben, áram bevezetése mellett kell helytállni az anyagnak, kapásból egy sor anyag kiesett. Úgy mint aluminium, réz, sima vas stb. és főleg aminek a széntartalma nagyobb mint 0.08%. Tehát kedves telefonálók, e-mail írók, akik rendszeresen eme anyagok után kérdezősködnek, ne vegyétek zokon, ha azt fogom mondani, olvassátok el a blogot! Már-már fárasztó ezerszer elmondani hogy az aluminium lúgban nem korrózióálló!

Maradnak a rozsdamentes és saválló anyagok. Sok a tévhit e körül is. Egy a sok közül, hogy van a KO anyag és kész. Na ezt ilyen könnyen nem ússzuk meg mert van egy jó pár. Van előttem egy lista 44 fajtát számoltam. Felejtsük el a nagy részét, minket 3 érdekel: a sokat emlegetett 316L, ami itthon 1.4404 vagy KO38LC néven fut. Ezzel egy baj van: Amerikában bármelyik sarki fűszeresnél kapható, nálunk szinte sehol. Ennek megfelelően az ára is magasabb lesz, a sokkal jobb minőségű, de készen kapható anyagokénál. Mi az ami itthon legkönnyebben hozzáférhető? A KO33-as (304 vagy 1.4301) Az élelmiszeriparban szinte 100%-ban ezt használják. Minden állati, növényi zsírnak, lének ellenáll. Jól polírozható, hőtűrő. Esetenként folt, elszíneződés  maradhat hátra. Nekünk határeset. 1/2 évig használtam a cellámban, nem rozsdásodott. Aztán sima vízzel lett járatva, megjelent a rozsda. Árban ez a legkedvezőbb. Próba szerencse...

Maradt egy ami itthon viszonylag könnyen beszerezhető, a KO35Ti (1.4571 vagy 316Ti). Hajszállal jobb mint a 316L, a hozzáadott titán miatt, de itthon ez terjedt el, pont. Magas hőmérsékleten (100 C felett) nem teljesít annyira jól, de azokba a tartományokba mi nem fogunk kalandozni. Árban megfizethető. Tehát számunkra, ez a megoldás.

Egy anyag kicsit kilóg a sorból: a titán. Sok helyen felbukkant mostanában a titán, ill. a titánnal porszórt horror áron. Az ő esetében is ugyanazokat a kritériumokat kell nézni. Korrózióállóság, vezetőképesség, ár. Na már most, a KO35Ti-nél nekünk, NEM KELL JOBB KORRÓZIÓÁLLÓSÁG TERÉN! A titán vezetőképessége sem jobb! Tudvalevő, az összes KO anyag rossz vezető. Ha a rezet 100%-nak vesszük, a KO 3.5%, a titán még ennél is rosszabb, 3.1%. Ezért nem is értem, miért próbálnak kinti HHO oldalak arra apellálni, hogy ez ezért, meg azért sokkal jobb, tízszeres áron.

Utoljára hagytam a súly kérdését. Ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. A KO olyan nehéz, amilyen. A titán kb. a fele. De vedd a jó oldalát: 2x olyan nehéz dolgot kapsz, tized áron.

Legújabb kísérletek szerint, a minőségi-mennyiségi gáztermelést nem annyira a lemez anyaga, hanem az elektrolit összetétele és a hozzá illesztett elektronika befolyásolja nagyobb mértékben.

Na de erről egy másik bejegyzésben.

HHO2

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hidrogen.blog.hu/api/trackback/id/tr952508306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hho2 2010.12.14. 18:11:40

Sziasztok!

Megrendelésnél "ottfelejtett" KO 33-as lemezek eladók. Méretek 150mmx150mm 550.-, 90mmx40mm 350.-
Pontos rajz:tamasfabiankukachotmail.com
HHO2

lütyő 2010.12.15. 13:35:27

Legújabb kísérletek szerint, a minőségi-mennyiségi gáztermelést nem annyira a lemez anyaga, hanem az elektrolit összetétele és a hozzá illesztett elektronika befolyásolja nagyobb mértékben.

Menyivel sikerült töb gázt termelni elektronikával ?

hho2 2010.12.15. 15:53:57

@lütyő:
Szia!
Félreérthetően fogalmaztam: ezek nem az én kísérleteim voltak, az információt különböző helyekről a netről olvastam.
HHO2

lütyő 2010.12.15. 16:17:23

@hho2: Máshogy tenémfel a kérdést: sikerülte valakinek igazolhatóan több gázt termelni elektronikával vagy elektrolid változtatásával ? Mindenkitől kérdem, ha van valakinek eredménye tegye közé !

hho2 2010.12.15. 18:19:54

@lütyő:
Szerintem itthon még nem.
Ha lesz egy kis időm visszakeresem és lefordítom azokat a weboldalakat, ahol találtam erre vonatkozó információkat. Az elektrolittal való kísérletezés viszonylag egyszerű. Az elektronika már más tészta. A kitöltési tényezőtől a frekvencián át a feszültség megválasztásáig, és ezek összehangolásáig sok mindent figyelembe kell venni.
HHO2

lütyő 2010.12.15. 19:51:05

@hho2: Köszönöm válaszod . Remélem kicsit megpiszkálom azokat akik mást álitanak és jelenteznek .

nagypuska01 2010.12.15. 21:27:46

Keresem HHO2 elérhetőségét.Szeretnék egy hho generátort az autómba olvastam a farkasékérol ami nem kevés canD de az meg felháborító hogy az itthoni viszeladójuk vagy miacsoda 63%-al többé adná a készüléket.Az elérhetőségem xkuci@vipmail.hu +36/702817000

lütyő 2010.12.17. 09:54:12

Téli tapasztalatok: Mostmárazért jópár napja igencsak kőkemény hidegvan napalsem emelkedet -3C fölé éjel -7 -12C az autó kinál a szabadlevegőn csak fedet hejen. Bontóban 90% az elektrolidszint tehát a gázkivezetőnél nincs elektrolid igy a gáz távoznitud . Indítás: elektrolid fagyotálapotbavan, hőmérséklet -12,5C . bekapcsolás után áramfelvétel kb 5 másodpercután eléri 10A 15 percután 12A 30 percután 14A. Egyetlen negativum ezidőalat nemolvadki a vizcső. Fogyasztásról nemtudok most adatotmondani (gáztöltő csatlakozója befagy ijenkor a latyaktól) mert a multhétvégén teletankoltam és csak a suliba hordom a gyerekeket viszafele meg a futót húzom.

patkolttojas 2010.12.17. 12:07:05

@lütyő: Szia! Remélem mindenki elhiszi már, legalább a Te tapasztalatod alapján, hogy a cella igen is befagy! Tényleg, nézd meg Te is a téli használatra vonatkozó ajánlásomat, a linket megtalálod a YouToube-on, vagy itt egy korábbi hozzászólásban a linket. Még ki akartam egészíteni egy két megjegyzéssel,de arra már nem került sor. Majd, ha megoldottam a kérdéses dolgokat, leírom.
Remélem sokan olvassák ezt a bejegyzést is! Tamás hozta az ominózus idézetet egy régebbi bejegyzésében, hogy "...... tanulni, tanulni, tanulni!" A szerzője ismert.

Üdvözöllek: patkolttojas

lütyő 2010.12.17. 13:01:53

@patkolttojas: Igen megfagy! Megnéztem reggel a lemezek közül mégcsak nemis szivárgot a viz mikor oldalra forditotam. Mostértem haza a lányal az oviból és megnéztem még mindig jégdugóvan a vizbevezető csőben . Látam a vididet . Nemértek mindenben egyet a látotakal . A bubis edénynek szerintem alacsonyabnak kel lenie mint az elektrolizáló edénynek a kimeneti pontya . Azért fontos mert ahogy irtad a hőtágulás és a vákum együtesen képes visszaszivni a bubiból a vizet . A fagyáló nemkivánatos a hho rencerben ! Ezétrtkel alacsonyaban lenie a bubis edénynek, igy a csöbe bekerült fagyáló nemképes eljutni hho rencerbe . Amugy korekt és jó . Nálamis a gázkivezető furat alatt van a vizszint ahogy irtamis . Fagyálós dolgot már gondolom kiveséztem korában mitörténik ha bekerül, vagy beöncsük a kh vizbe. Más fórumokon már leirták a keletkező gázok öszetételét és negativ hatását! Lasan azért kezd körvonalazódni milesz a tökéletes összeálitás. Csak az a boszantó hogy a kinaiak szériában futószalagon készitik kompakt mindenttartalmazó kiszerelésben dobozba beszerelve bedobod a csomagtartóba bekötöd a tyukbelet és minden oké ! Üdv

hho2 2010.12.17. 13:47:48

@lütyő:
Szia!
Csak érdeklődésképpen: be tudnád tenni a weboldal címét vagy elérhetőségét a mindenttudó kínai szettnek?
Lehet, hogy tájékozatlan vagyok, de ilyennel még nem talákoztam.
HHO2

patkolttojas 2010.12.17. 13:53:40

@lütyő: Szia lütyő! Csak egy kis kiegészítés. A fagyálló a buborékoltatóban elengedhetetlen! Azt is leírtam, hogy miért kell a buborékoltató bemenetének feljebb lennie, mint az elektrolit tartály gázkivezetésének, sőt azt is, hogy mikor nem szívja vissza a buborékoltatóból a löttyöt! Ha elég nagy a cső átmérője, akkor fizikai lehetetlenség, hogy bármikor is a fagyálló folyadék, melynek csupán a gáz szűrése a feladata visszakerüljön az elektrolit tartályba! Azt meg el kell kerülni, hogy a buborékoltató befagyjon! Gondolj bele. Befagy az buborékoltatóban a víz, jön a gáz a cellából, mert mondjuk ki tud jönni és megy vissza az elektrolit tároló tartályba, amiben szintén be van fagyva az elektrolit és esetleg nincs rajta biztosítószelep. Valahol, valaminek engednie kell!!! A magyarázatom szerintem helytálló. Neked mire visszaértél még mindig be volt fagyva a cella elektrolit bevezető csöve! Te írtad, a motortérben nem keletkezett annyi hő, hogy kiolvadjon. Sokan azt mondják, hogy majd kiolvad, persze, de mikor? Mennyi idő múlva? Most csak kb. -10 fok körüli hideg van, nem -15, vagy -20! Mi lesz akkor? Ezért írtam az előbb, hogy majd születik egy kis kiegészítés a rajzomhoz és az pont ezt a kérdést fogja megoldani, vagyis az elektrolit felmelegítését téli üzemmódban! Csak még nekem is ki kell dolgoznom, legalább is az elvi megoldását. De haladok. Addig is gondold át még egyszer amit írogattam. Vedd sorba lépésről lépésre, hogy miért gondolom és írom a feltevéseimet. Tudom sok bennük a követelmény egy kifogástalanul működő rendszerrel kapcsolatban, de a Tamáson kívül tényleg nem találkoztam még senkivel, aki őszintén elmondta volna a dolgokat , amiket tud és ne ködösített volna. Én sem ködösítek. Tessék végigolvasni ez a blogot is, meg a másik hármat amiben még megtalálsz és látni fogod. A leveleim végén szoktam az általam kitalált szöveget közzé tenni, amit mos itt is megteszek: "Jó tanácsot csak ingyen kaphatsz, mert ha fizetni kell érte, akkor már csak annak jó aki adja."
Üdvözöllek: patkolttojas

lütyő 2010.12.17. 14:39:04

@hho2: Videónlátam megpróbálom elővadászni lehet hogy csak holnap délutánralesz most buliba megyek Üdv

lütyő 2010.12.17. 14:44:43

@patkolttojas: Edig énis közreatam minden tudásom itis és másutis és anakis akik megkerestek . Töbit holnap üdv.

hho2 2010.12.17. 18:18:20

@hidrogén:
Szia!
Küldj egy e-mailt légyszíves. A múltkor nagytakarítottam a gépem, e-mail és skype címek is kitörlődtek. Nem tudom, hogy de sikerült.
HHO2

hho2 2010.12.17. 18:30:45

@hidrogén:
Ismerem, sokan ezeket a motyókat árulják az USA-ban. Nem tudom hogy éri meg nekik, a súly miatt renegeteg a szállítási költség. A kínaiakkal pedig nem nagyon lehet egyezkedni. Ha 10.000-ével veszel valamit akkor is csak filléreket engednek az árból.
HHO2

hho2 2010.12.17. 18:51:01

@lütyő:

A doboz kultúrált. De mi van benne? Semmi nem derül ki sehonnan, csak a reklámszöveg amit mindenki előad. A nagyobb HHO generátoraik rettentő rossz hatásfokkal működnek. Nézd meg számolj utána. Bevezetett áram a termelt gáz ellenében. A sokat emlegetett MMW ezeknél 2-3 között. Ez elég karcsú. Az a tippem, hgy egy rakás áramot vezetnek bele és persze valamennyi gáz lesz, de egy valamirevaló elektronika hiányzik. Legalább is ez a véleményem. Megnéznék egyet, de az európai kereskedőnek nincs weboldala, csak cím, telefonszám.
HHO2

patkolttojas 2010.12.19. 23:48:22

@lütyő: Szia lütyő!

Egy kicsit átalakítottam a téli cella használatra vonatkozó ajánlásomat és tettem fel egy módosított változatot. Ebben remélem megtalálod már a Te kívánalmaidnak megfelelő megoldásokat is. Vedd úgy, hogy méltányoltam az aggodalmadat. Ha ennek ellenére is visszaszívná a fagyállót a buborékoltatóból. akkor már nem a megoldásban van a hiba, hanem a kivitelezésben. Azt is igyekeztem megoldani benne, hogy minél hamarabb olvadjon ki az elektrolit, ha megfagyott. Szerintem amíg az olvadás tart, addig megfelelő mennyiségű elektrolit van a cellában, hacsak nem valami őrült nagy árammal bontasz és "kiforr" belőle, de ezt sem tartom valószínűnek, mert akkor a másik videóm lép érvénybe, ami a fojtott bemenettel működő cellát szemlélteti. Ha van ezzel kapcsolatban valami aggályod, csak írj bátran, megoldjuk! Üdvözöllek: patkolttojás

lütyő 2010.12.20. 11:05:31

@patkolttojas: Megkaptam az értesitést felvagyok itatkozva a csatornádra. Na jó ez elfogathatób de enyire nem egy szerű. Kezdődik a celánál nagy tágulás miat a végzáró és az első lemez közöt nemszabad elektrolidnak lenie ezétkel telibe a gumilapot elkésziteni igy minimális tágulási eséjt adva a celának (amúgysem látványpékséget csinálunk ) Fityingek: szerintem a müanyag nem megfelelő ( a gazdaságomban sokat használok hasonlóakat és nagyongyorsan szétudnak fagyni ) már irtam és láthatad a vidinis hogy rozsdamentes csőbőlvanak ezek tökéletesek. Tartály: jég tágulása miat nagyon rugalmasnak kel lenie az alakja és mérete még kérdéses ( gondolkodokmég toöb variációvan ) megoldás amit a vidin láthatunk jobb mint az előző de lehet hogy nem elégséges lehethogy csak külső fütésel megoldható (gondolnikel azokra a felhasználókra akik egyszere töbezer kilómétert akrnak megteni -20C ban ) Bubi: nemegyszerü vidin látotak alapján jó lehetne de igen bonyolult elkésziteni egy visszacsapó szelep talán egyszerüb ( neken pár honapja nincs viz a bubiban mivel ezt álandóan éri a menetszél igy ez a leghidegeb és egyszerüen lecsapódik a pára kb 60-napalat 2köbcenti gültössze .

kirababa 75 2011.01.06. 10:51:03

Üdv mindenkinek!!KB 1 hete olvasgatom,ízlelgetem,teljesen amatőrként TANULOM általatok a vízbontás elméletét,folyamatát,lényegét.Nagyon érdekes és jövőbe mutató ez a téma,kár,hogy nem a múlté(bárcsak ott tartanánk már!!!)Nagyon köszönöm,hogy ilyen fontos információkhoz TUDÁS anyaghoz juttatjátok,önzetlenségetekkel és kíváncsiságotokkal a többi embert, minket!A lényeg ,bár ismereteim hiányosak, mégis eldöntöttem,hogy megépítek egy HHO generátort bár tudom ehhez még nagyon sokat kell tanulnom és rengeteg iformációra lesz szükségem ,a lökést megadtátok és a kitartáson kívül ez a legfontosabb!Motiváció!!!és Kitartás!!! ezt kívánom mindenkinek aki szívén viseli csodálatos és MEGISMÉTELHETETLEN bolygónk sorsát jövőjét!Végezetűl:Szebb,Tisztább és olcsóbb 2011-es Új évet kívánok mindenkinek!!U.I. Még a politikusoknak is!!!!

hidrogén · http://hidrogen.blog.hu 2011.01.06. 10:58:45

A blog nevében köszönjük, természetesen mi is viszont kívánjuk mindenkinek, hogy legyenek áldottak.

dolphee 2011.02.25. 14:08:24

Sziasztok!
Sokminden más mellett innét rendelhetöek cuccok a HHO generátorhoz. Néha ingyen is szállítanak, tudom, már rendeltem innét pár dolgot, müködik!
www.aliexpress.com/wholesale?isFreeShip=y&SearchText=hho&CatId=0&shipCountry=all

Arosso 2012.03.19. 00:26:39

Üdv! Nagyon érdekel a téma, szeretnék építeni én is egy bontót Alfa 155 2.5 TD-be. Azt már olvastam, hogy KO35Ti (1.4571 vagy 316Ti)lemez a leg ideálisabb árához mérten. De ez a lemez milyen vastagságú kell legyen? 200x200 mm-esben gondolkodomTömítés 1mm-est írtatok. Bemeneti furatnak 4mm gondoltam, a gáz eltávozásához pedig 8-10mm-t. Nekem ehhez az autóhoz 13 lemezest ajánlottak, de ez ugye 3 semleges lemezzel jön ki. Ha pedig 4 semlegessel számolok akkor 16-nak számolom. Javítsatok ki kérlek ha nem így van. Emailben örülnék rajznak vagy pontosabb adatoknak. acsbalazs.79@citromail.hu Köszönöm! Arosso

hho2 2012.03.19. 06:39:04

@Arosso:
Szia!

1 mm vastagság elég. Összerakhatsz 7 lemezest is 1+, 5 semleges, 1- összeállításban. A 13 lemezes kicsit több gázt fog adni (arányaiban annyival több gázt nem fog adni amennyivel több lemez van a 7 lemezeshez képest). Itt 1-, 5 semleges, 1+, 5 semleges, 1- lesz a kiosztás. 4 semlegessel melegedni fog.

HHO2
süti beállítások módosítása